Σε μία σειρά άρθρων σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για την Ελλάδα, από τις διαρροές αμερικάνικων εγγράφων στο wikileaks.
Στο 9ο μέρος, διαβάστε για τη θέση και τις κινήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009 για το ελληνοτουρκικό, κυπριακό και σκοπιανό. Μεταξύ άλλων, αποδυκνείεται επίσης ότι ο Παπανδρέου ήδη γνώριζε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα συμβεί το 2010.
Στο 9ο μέρος, διαβάστε για τη θέση και τις κινήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009 για το ελληνοτουρκικό, κυπριακό και σκοπιανό. Μεταξύ άλλων, αποδυκνείεται επίσης ότι ο Παπανδρέου ήδη γνώριζε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα συμβεί το 2010.
14/10/2009 - Τηλεγράφημα αμερικάνικης πρεσβείας για το ελληνοτουρκικό ζήτημα
- Ο Παπανδρέου έχει συζητήσει με τον Ερντογάν ότι τώρα που σημειώνεται πρόοδος μεταξύ των 2 χωρών σε θέματα αθλητισμού, επιχειρηματικότητας και κουλτούρας, θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται εντατικότερα και με τα "δύσκολα" θέματα και συγκεκριμένα το Αιγαίο, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα θα πρέπει να το κάνουν πολύ γρήγορα, γιατί ο Παπανδρέου προβλέπει πως του μένει λίγο παραπάνω από 1 χρόνος μέχρι τα οικονομικά της χώρας να μην του επιτρέπουν να προχωρήσει πολιτικά.
- Ο ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη λιγοστεύει και ο Παπανδρέου παροτρύνει τον Ερντογαν να ξανανοίξει την σχολή της Χαλκής, διαφορετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελικά θα αποφασίσει να φύγει από την Πόλη και αυτό δε συμφέρει καμία από τις 2 χώρες.
- Ο Παπανδρέου είπε στον Ερντογάν ότι αν η Τουρκία επιθυμεί απλώς πρόσβαση στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, αυτό μπορούν να το κανονίσουν. Δε θα δεχθεί όμως τη διεκδίκηση ελληνικών νησιών και τις "γκρίζες ζώνες", τα οποία έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία για πολιτικούς λόγους και δεν έχουν νομική υπόσταση. Πρότεινε να το λύσουν στη Χάγη. Οι αμερικάνοι πιστεύουν ότι η θέση του Παπανδρέου πηγαίνει σημαντικά μπροστά το ελληνοτουρκικό θέμα.
- Το κυπριακό είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθεί όσο η τουρκική στρατιωτική ηγεσία στην Κύπρο έχει τόσο μεγάλη πολιτική επιρροή.
- Οι αμερικάνοι πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου προσπαθεί να λύσει "έξυπνα" το θέμα των Σκοπίων, βάζοντάς την στο ίδιο τσουβάλι μαζί με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και διοργανώνοντας ένα συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη το 2014, 100 χρόνια μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης, ο Παπανδρέου θέλει να λύσει το Σκοπιανό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί πιστεύει πως δε λύνεται διαφορετικά.
- Ο Παπανδρέου είναι εμφανώς γοητευμένος από τις τακτικές-πρακτικές του Ομπάμα όσον αφορά τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται μεταξύ κράτους-πολιτών και προσπαθεί να εφαρμώσει παρόμοια στην Ελλάδα.
- Οι αμερικανοί πιέζουν τον κο Δρούτσα να υπογράψει τη διακύρηξη της Νέας Υόρκης [1] και να δώσει την άδεια για κατασκευή αγωγού ενέργειας στη ναυτική βάση της Σούδας. Οι έλληνες έχουν υποσχεθεί από το Νοέμβριο να υπογράψουν, αλλά ο Δρούτσας δε γνωρίζει τίποτα - σε αντίθεση με την κα Χρυσούλα Αλυφέρη, υπεύθυνη για ζητήματα Βορείου Αμερικής, η οποία ενημέρωσε τους αμερικανούς ότι ισχύει.
- Αν και υπάρχει μία αναφορά στα Σκόπια ως "Skopje", οι Αμερικάνοι αποκαλούν στα μεταξύ τους έγγραφα τα Σκόπια συνήθως "Macedonia".
- Ο διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς μετέφερε στα Σκόπια με λάθος τρόπο τη θέληση του υπουργείου εξωτερικών για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ο κος Δρούτσας είναι έξω φρενών με τους χειρισμούς του Νίμιτς.
- Σε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας-Σκοπίων, ο Παπανδρέου είχε καλέσει τους ομόλογούς του σε συνάντηση για περιβαλλοντικά θέματα των Πρεσπών.
- Ο Παπανδρέου έχει οδούς επικοινωνίας με τους Ιρανούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ΟΗΕ για την εξομάλυνση των εντάσεων.
- Η αμερικανοί πιέζουν για ηρεμία στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και προτείνουν να τεθούν κανόνες από το ΝΑΤΟ.
- Ο κος Δρούτσας υποστηρίζει ότι το Κυπριακό δε λύνεται επειδή οι θέσεις των δύο πλευρών τους υπαγορεύονται από άλλους εξωτερικούς παίκτες. Αν διαπραγματεύονταν ελεύθεροι, θα έβρισκαν λύση.
[1] Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης της πειρατίας κυρίως των Σομαλών. Πρόκειται περισσότερο για οδηγίες συμπεριφοράς και όχι νομοθετικό κείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου