Στη μακρόχρονη ιστορία της πόλης της Καλαμάτας ξεχωρίζει το γεγονός της απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου του 1821.
Την ημέρα εκείνη επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και πολλούς άλλους καπεταναίους, μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές και ανάγκασαν τον Σουλεϊμάν αγά Αρναούτογλου να παραδώσει την πόλη.
Την ημέρα εκείνη επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και πολλούς άλλους καπεταναίους, μπήκαν στην πόλη ως απελευθερωτές και ανάγκασαν τον Σουλεϊμάν αγά Αρναούτογλου να παραδώσει την πόλη.
Συγκεκριμένα στις 23η Μαρτίου 1821 επαναστατικές δυνάμεις των Μανιατών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, άλλοι Μανιάτες καπεταναίοι και ο Θ. Κολοκοτρώνης φτάνουν έξω από την Καλαμάτα. Από τους βορειοανατολικούς λόφους προσεγγίζουν την πόλη, ξεκινώντας από το μοναστήρι της Βελανιδιάς, κι άλλες δυνάμεις, με επικεφαλής τους Παπαφλέσσα και Αναγνωσταρά.
Ήδη από την προηγουμένη, 22 Μαρτίου, βρισκόταν στην πόλη δύναμη 2.500 Μανιατών, με επικεφαλής το γιο του Πετρόμπεη Ηλία και τους αδερφούς του Αντώνη και Γιάννη, και με πρόσχημα την προστασία του βοεβόδα της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγά Αρναούτογλου.
Ο Αρναούτογλου, ανήμπορος πλέον να αντιδράσει, αναγκάζεται να παραδοθεί αμαχητί και με όρο τη διασφάλιση της ζωής των Τούρκων.
Το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου, οι δυνάμεις των εξεγερμένων Ελλήνων, με ηγέτες τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Αναγνωσταρά, Μητροπέτροβα και πολλούς άλλους οπλαρχηγούς της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, θα συγκεντρωθούν σε παρόχθιο του Νέδοντα ναό [των Αγίων Αποστόλων (κρατούσα άποψη) ή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, (νεότερη και στηριζόμενη σε σημαντικά δεδομένα)], όπου θα τελεστεί δοξολογία.
Μετά την απελευθέρωση της πόλης, τμήματα των επαναστατημένων Ελλήνων κατευθύνθηκαν προς τη Σκάλα Μεσσηνίας και την Καρύταινα (με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη), προς την Τριπολιτσά (με τους Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη) και προς τις Κορώνη και Μεθώνη.
Στην πόλη της Καλαμάτας παρέμειναν Μανιάτες οπλαρχηγοί και ντόπιοι δημογέροντες, οι οποίοι συγκρότησαν την πρώτη επαναστατική κυβέρνηση της απελευθερωμένης Ελλάδας, τη «Μεσσηνιακή Σύγκλητο» ή «Γερουσία».
Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821: Ήταν η αρχή της επανάστασης.
________________
Πηγές: http://culture.kalamata.gr
http://el.wikipedia.org/wiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου