Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και το Ιόνιο πέλαγος, στέλνουν οι 4μηνες σεισμικές έρευνες συνολικού μήκους 12.431 χλμ., που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία PGS με το σκάφος της Nordic Explorer, σύμφωνα με σημερινό άρθρο στο "΄Εθνος της Κυριακής".
Είναι πιθανόν να συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που βασίζονται σε γεωχημικά και γεωλογικά στοιχεία, καθώς και προηγούμενων μετρήσεων που κάνουν λόγο για κοιτάσματα φυσικού αερίου ισοδύναμα με 326 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.
Πάντως, το Nordic Explorer έκανε περισσότερα χιλιόμετρα από τα όσα είχαν αρχικώς προγραμματιστεί με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών με αντικείμενο την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Εκτιμάται ότι η πλήρης αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών θα έχει ολοκληρωθεί μετά από τρεις με τέσσερις μήνες.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης συνολικά στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι τα εξής:
Πρώτος στόχος είναι να στελεχωθεί η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.
Το δεύτερο βήμα αφορά στην τελική αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις στον διαγωνισμό «open door» για τις έρευνες πετρελαίου στα τρία «οικόπεδα» του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και στο Δυτικό Κατάκολο. Γι' αυτές τις τρεις περιοχές υπάρχουν δεδομένα από παλιότερες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες, τα οποία κάνουν λόγο για βεβαιωμένα κοιτάσματα 250 με 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Το τρίτο στάδιο αφορά την κοινοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα δεδομένα αυτά θα διατεθούν από την PGS σε εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να τα αποκτήσουν. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θέλει να προχωρήσει στην παραχώρηση «οικοπέδων» το 2014.
Το τέταρτο βήμα, είναι το ενδεχόμενο να ερευνηθούν και χερσαίες περιοχές. Πρόκειται για την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη Λεκάνη Γρεβενών, και την Ορεστιάδα - Δέλτα Εβρου. Όμως, στις περιοχές αυτές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, και φυσικά η κυβέρνηση θέλει να ζυγίσει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
___________________
Πηγή και ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63790754
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου