Στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος και νέων θέσεων εργασίας (περί τις 10.000 κατά την διάρκεια κατασκευής του αγωγού), αλλά και στο γεγονός ότι θα ωφεληθεί από το project η ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία και όλοι οι κλάδοι που θα διαθέσουν προϊόντα για την υλοποίηση του έργου, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε επίσης ότι ο TAP θα συνδεθεί «θετικά με τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Το όραμα να καταστεί η Ελλάδα μέρος του διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο της Κασπίας γίνεται πραγματικότητα, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι:
Το όραμα να καταστεί η Ελλάδα μέρος του διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο της Κασπίας γίνεται πραγματικότητα, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι:
1ον: Η Ελλάδα έχει καταρχήν συμφωνήσει για την προμήθεια 1 bcm φυσικού αερίου ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 25% των αναγκών της χώρας, σε τιμή καλύτερη από το ρωσικό αέριο. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται οι ποσότητες να αυξηθούν στο μέλλον.
2ον: Από την αρχή της διαπραγμάτευσης υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση διακλαδώσεων του TAP προς τα Βαλκάνια. Στην πρώτη φάση του αγωγού θα υπάρξει άμεση διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Δηλαδή, οι πρώτες αγορές που θα προμηθευτούν αέριο θα είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ιταλία.
Ωστόσο, καθώς ο αγωγός μπορεί να αναβαθμιστεί από τα 10 bcm στα 20 bcm, σε δεύτερη φάση μπορεί να προμηθευτούν αέριο και τα Δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο) μέσω του Ιονίου αγωγού από την Αλβανία.
3ον: Ήδη με την ανακοίνωση της επιλογής του TAP ανακοινώθηκε ότι στην κοινοπραξία του αγωγού εισέρχονται οι μέτοχοι της Shah Deniz, BP, Total, Socar.
Στη συμφωνία φιλοξενούσας χώρας ωστόσο, υπάρχει option για την Ελλάδα να εισέλθει ως μέτοχος στην Κοινοπραξία λειτουργίας του TAP. Το ποσοστό τελεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά σίγουρα θα είναι ανώτερο του 5%. Η διάρκεια ζωής του TAP είναι 25 έτη, ενώ οι αγωγοί θα διαρκέσουν τουλάχιστον 40, ίσως και περισσότερο εάν συντηρηθούν σωστά.
4ον: Ως προς τα οφέλη της χώρας μόνο τα φορολογικά έσοδα σε βάθος 15ετιας υπολογίζονται σε 320 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η έναρξη κατασκευής του αγωγού τοποθετείται την άνοιξη του 2014 με χρόνο υλοποίησης τα 3 με 4 χρόνια, δηλαδή οι παράπλευρες βιομηχανικές κατασκευαστικές και λοιπές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν άμεσα.
5ον: Υπάρχει η δυνατότητα -και η ελληνική πλευρά θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση- ο TAP να συνδεθεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου και των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων για την εξαγωγή τους προς τις αγορές της Ευρώπης.
___________________
Πηγές: http://www.capital.gr και http://www.tovima.gr 28.06.2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου