Αφηρημένες ...Σκέψεις
"Ένα σωρό υπουργεία αν είχαν καταργηθεί θα βρίσκαμε τα λεφτά» τόνισε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, αναφέροντας ενδεικτικά τα υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να βρεθούν λεφτά για την υγεία. Θα ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν φτάνει.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 18 υπουργεία, που έχουν στελεχωθεί από 42 συνολικά υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς. Οι αριθμοί είναι δυσανάλογα μεγάλοι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στη γειτονική μας Ιταλία η νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα, (με την στήριξη τριών κομμάτων) αριθμεί 21 στελέχη.
Πέρα από τη μείωση των υπουργείων, απαιτείται λοιπόν και μείωση του αριθμού εκείνων που τα επανδρώνουν. Τι χρειάζονται στη σημερινή κυβέρνηση (πέρα από τους 19 υπουργούς) και οι 5 αναπληρωτές υπουργοί καθώς και οι 17 υφυπουργοί; Όταν ουσιαστικά οι αρμοδιότητές τους ασκούνται κυρίως από τα μόνιμα στελέχη των υπουργείων τους και όχι τόσο από τους ίδιους τους "προσωρινούς" υπουργούς κλπ.
Και γιατί να μη γίνει ένα βήμα ακόμη; Τι χρειάζονται οι 300 βουλευτές - νομοθέτες; Στην βουλή συνήθως δεν παρευρίσκονται παρά ελάχιστοι από αυτούς. Προτιμούν να περιοδεύουν από κανάλι σε κανάλι φροντίζοντας για την προσωπική τους προβολή. Το Σύνταγμα μπορεί να μην προσδιορίζει επακριβώς τον αριθμό των Βουλευτών (άρθρο 51 παρ. 1 Σ.), αλλά προβλέπει ότι οι Βουλευτές δεν μπορεί να λιγότεροι από 200 ούτε περισσότεροι από 300. Γιατί πρέπει να εξαντληθεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο; Εξάλλου και ο αριθμός των βουλευτών που έχουμε όλα τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με εκείνο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ας αρχίσει λοιπόν η κυβέρνηση, έστω και αργά, το νοικοκύρεμα του τόπου (τη μείωση των εξόδων) πρώτα από την κορυφή του Δημόσιου Τομέα (την Κυβέρνηση και τη Βουλή), μειώνοντας τόσο το αριθμό των προσώπων όσο και τις αποδοχές τους και μετά ας επεκταθεί στους υπαλλήλους. Θα μπορούσε τότε να γίνε πιο πειστική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου