Σίγουρα το 2013 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την Ευρωζώνη. Αλλά θα μπορούσε να είναι… πολύ χειρότερη! Ο Σάιμον Νίξον της «Wall Street Journal» σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, σύμφωνα με "Το Βήμα", αναλύει τα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, αναφέρεται στην καταστροφή που θα μπορούσε να είχε συμβεί αλλά δεν συνέβη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ευρώ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικό από όσο φοβούνταν - ή ήλπιζαν… - πολλοί.
Η Ευρωζώνη αποδείχθηκε εφτάψυχη καθώς ξεπέρασε μια σειρά από οικονομικά και πολιτικά σοκ σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία, αναφέρει συγκεκριμένα ο αμερικανός αναλυτής.
Ξεκινώντας από την Κύπρο, η απόφαση να κουρευτούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού δεν οδήγησε στη φυγή κεφαλαίων «bank run» που πολλοί φοβούνταν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νότιας Ευρώπης, γράφει ο αναλυτής.
Η ανεργία, επίσης, η οποία παραμένει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα δεν προκάλεσε πολιτική αστάθεια στις χώρες που πλήττονται κυρίως απ' αυτή. Υπήρξαν πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύτηκε η σταθερότητα των κυβερνήσεων, ούτε ανεκόπησαν οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις.
Παρά τα όσα προέβλεπαν οι Κασσάνδρες, η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε - το ΑΕΠ στις 17 χώρες-μέλη συνολικά αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
«Η Πορτογαλία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Η Ισπανία βγήκε το τρίτο τρίμηνο. Η Ιταλία το τέταρτο. Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια. Οσο για την Ιρλανδία, ξεπέρασε κάθε προσδοκία αυξάνοντας το ΑΕΠ της κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο μόνο», υπογραμμίζει ο Νίξον.
«Η συστημική κρίση τερματίστηκε»
Ο αισιόδοξος αναλυτής επισημαίνει επίσης ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μηδένισαν τα τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό - και το κατάφεραν αυτό όχι μόνο μειώνοντας τις εισαγωγές τους.
Επίσης μειώθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα των υπερχρεωμένων κρατών, σημειώνει ο Νίξον. Και αναφέρει το παράδειγμα της Ελλάδας, η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 19% της οποίας «αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα επιτρέψει στη χώρα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».
Ο Νίξον αναφέρεται βεβαίως στην απεμπλοκή της Ιρλανδίας από την εποπτεία της τρόικας το 2013 και σημειώνει ότι και η Πορτογαλία ελπίζει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης την επόμενη χρονιά. Και μνημονεύει την εκτίμηση του εξίσου αισιόδοξου επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ, ότι «όλοι οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η συστημική κρίση έχει όντως τερματιστεί».
Ελπίδες για το 2014
Φυσικά όλα δεν εξελίσσονται τέλεια στη ζώνη του ευρώ. Και κυρίως στο επίπεδο των τιμών, καθώς πολλές από τις χώρες-μέλη βρίσκονται στο κατώφλι του αποπληθωρισμού. Και εδώ η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί», εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη κάμψη των τιμών.
Εκείνο που θα καθορίσει τις οικονομικές προοπτικές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη την επόμενη χρονιά - και θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι φόβοι για αποπληθωρισμό - είναι, κατά τον Σάιμον Νίξον, η ανάκαμψη των εταιρικών επενδύσεων στη Γερμανία και επίσης η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης στη χώρα αυτή που είναι και η μεγαλύτερη οικονομικά και η ισχυρότερη.
Υπάρχουν λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος ότι και οι δύο αυτές προοπτικές θα επιτευχθούν, αναφέρει ο Νίξον. Και εξηγεί ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήσαν εξαιρετικά ασθενικές επί μια ολόκληρη πενταετία και ως εκ τούτου υπάρχει σαφής δυναμική μιας δυναμικής ανάκαμψής τους καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην αγορά και στην οικονομία.
Την ίδια ώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρωτοφανώς χαμηλό κόστος δανεισμού μπορεί, επιτέλους, να προτρέψει τους Γερμανούς ώστε να ξεκινήσουν να ξοδεύουν. Ήταν έκπληξη η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο στη Γερμανία και αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής.
Ο Νίξον σημειώνει τέλος τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει ο τραπεζικός τομέας στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να καταστήσει και πάλι διαθέσιμες για τον κόσμο και τις επιχειρήσεις τις πιστώσεις. Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν βελτίωση της σημερινής κατάστασης κι αυτές οι ενδείξεις ενισχύονται από το διαπιστούμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία τραπεζών της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της WSJ.
Και καταλήγει στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξία, ότι «πράγματι, είναι πιθανό το 2014 να δούμε μια αντιστροφή του φαύλου κύκλου της ύφεσης των τελευταίων ετών με υψηλότερη ανάπτυξη, πτώση της ανεργίας και σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ζήτησης - αλλά και της προσφοράς - πιστώσεων».
Πηγή: Wall Street Journal, καθώς και http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=553074 από το οποίο αναδημοσιεύουμε το παραπάνω άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου