Τα πρώτα τρία με πέντε λεπτά είναι δύσκολα, μετά το συνηθίζεις. Αν βέβαια καταφέρεις να αντέξεις το σοκ.
Καλό είναι να προηγηθεί κάποια προθέρμανση και οι κινήσεις στα πρώτα μέτρα, μέσα στη θάλασσα, να είναι κάπως έντονες. Και μετά την αρχική ψυχρολουσία έρχεται η απόλαυση. Και έχεις όλη τη θάλασσα δική σου.
Βέβαια, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα αν δεν έχεις σταματήσει τα καλοκαιρινά μπάνια και συνεχίζεις, εξάλλου η θερμοκρασία στα επιφανειακά νερά της θάλασσας μεταβάλλεται πολύ αργά από ημέρα σε ημέρα. Βασικά το μυστικό είναι να μην έχεις σταματήσει το κολύμπι το Σεπτέμβρη, να συνεχίζεις τον Οκτώβρη και Νοέμβρη, που είναι ίσως οι καλύτεροι μήνες για να νοιώσεις τη δροσιά της θάλασσας, αλλά και τον Δεκέμβρη. Μέχρις εδώ δεν είναι δύσκολο, όπως και τον Γενάρη (με κάποια αυξημένη δυσκολία βέβαια) αν ο χειμώνας είναι ήπιος, όπως ήταν την περασμένη χρονιά, όπως δείχνει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) να είναι και φέτος. Το Φλεβάρη η κατάσταση κάπως "αγριεύει", προς το τέλος του μήνα συνήθως έχουμε την πιο κρύα θάλασσα. Εξ ίσου κρύα είναι και το Μάρτη. Αλλά πολλοί είναι οι τολμηροί που χαίρονται το κολύμπι ακόμη και αυτούς τους μήνες. Από τις αρχές Απρίλη τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.
Πιο ασφαλές το χειμώνα είναι να μπεις σιγά-σιγά στη θάλασσα, έτσι ώστε να δοθεί κάποιος χρόνος στο σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά στη χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού και να αποφευχθεί το σοκ. Κυρίως αν δεν είσαι νέος και απόλυτα υγιής. Καλύτερα επίσης είναι να βουτήξεις με την πλάτη για να μην βραχεί απότομα το στέρνο.
Δεκαπέντε λεπτά με μισή ώρα, σαν χρόνος παραμονής στο νερό καταχείμωνο είναι αρκετά. Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό, έτσι καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές. Ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει τα δικά του όρια, που καλό είναι να μην τα ξεπερνά.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χειμερινή κολύμβηση: να αγαπάς τη θάλασσα, να έχεις τη διάθεση να ασχοληθείς με αυτήν, και εκείνη σίγουρα θα σου δώσει πολλά:
- Η κολύμβηση τον χειμώνα αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό, προσφέρει καρδιακή και αγγειακή τόνωση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία από τις εποχικές ασθένειες (έτσι λοιπόν "ένα μπάνιο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα"!).
- Βοηθά στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες. Είναι ίσως το καλύτερο αγχολυτικό, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί.
- Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού συνεισφέρει στη σύσφιξη του δέρματος, ενώ σε συνδυασμό με την επαφή με τον ήλιο, συντελεί στη δημιουργία σώματος που είναι γεμάτο σφρίγος και ενέργεια. Γενικά σε ανανεώνει.
- Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η χειμερινή κολύμβηση συμβάλλει στη κοινωνικοποίηση, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Τελικά σε μια παραλία, μόνο το χειμώνα, όλοι μπορούν να γίνουν μια παρέα.
Αναμφισβήτητα τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης είναι πολλά. Χρειάζεται όμως κάποια παραπάνω (από ότι το καλοκαίρι) προσοχή.
Πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Αν είσαι άρρωστος ή κουρασμένος μείνε στην παραλία, μη βουτάς στη θάλασσα.
Μόλις βγεις από τη θάλασσα καλό είναι να σκουπιστείς αμέσως, να αλλάξεις μαγιό και να καθίσεις κάπου απάνεμα ή να ξαναφορέσεις τα ρούχα σου.
Και δυο λόγια ακόμη για τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα μας κάνει τη χειμερινή κολύμβηση πιο εύκολη υπόθεση:
Και δυο λόγια ακόμη για τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα μας κάνει τη χειμερινή κολύμβηση πιο εύκολη υπόθεση:
- Σκουφάκι, καλύτερα σιλικόνης, τη μεγαλύτερη διαρροή θερμοκρασίας την έχουμε από το κεφάλι.
- Ωτασπίδες κολύμβησης για να αποφεύγουμε την ψύξη στο εσωτερικού του αυτιού.
- Γυαλάκια κολυμβητηρίου επίσης
- Ενα ζεστό ρόφημα (καφέ, τσάι κλπ) και ένα γλυκό ή ένα φρούτο, μόλις βγούμε από τη θάλασσα, βοηθάει να επανέλθει η θερμοκρασία στο σώμα μας πιο γρήγορα.
- Και φυσικά κάποια ζεστά ρούχα (φόρμα, φούτερ, μπουφάν) και παπούτσια για μετά.
Χειμερινή κολύμβηση λοιπόν. Μια απόφαση είναι. Τολμήστε το, αξίζει τον κόπο.
Στη θεωρία όλα είναι ευκολα. Στην πράξη και εδώ δυσκολεύουν!
ΑπάντησηΔιαγραφή