9 Ιανουαρίου 2014

Guardian: Είναι ο Μπιλ Γκέιτς φιλάνθρωπος ή υποκριτής;

Έγινε παγκοσμίως διάσημος ως κορυφαίος επιχειρηματίας της τεχνολογικής επανάστασης. Αλλά σήμερα είναι πιο γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση ως σωτήρας των φτωχών. Γι' αυτό η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Βήμα", δηλώνει έκπληκτη που ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Το 2013 αύξησε την περιουσία του κατά 11,5 δισ. ευρώ για να φθάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 58 δισ. ευρώ ύστερα από μια σημαντική άνοδο στην τιμή των μετοχών της Microsoft. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Γκέιτς έχει γίνει ένα είδος κοσμικού αγίου καθώς γυρίζει την υφήλιο μιλώντας υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξάλειψης των ασθενειών. Η Αριστερά τον λατρεύει ως πλούσιο που μοιράζει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε καλούς σκοπούς. Η Δεξιά τον σέβεται ως επιχειρηματικό πνεύμα που επιβάλει οικονομική αυστηρότητα στον σπάταλο τομέα της φιλανθρωπίας.

Όμως αντίθετα προς άλλους αποστόλους της φιλανθρωπίας, όπως ο Μπόνο και ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Γκέιτς κινδυνεύει να θεωρηθεί υποκριτής. Διότι δεν βλέπει ποιο το κακό στα περίπλοκα τεχνάσματα για την αποφυγή φόρων. Ο ίδιος λέει ότι πληρώνει τους προσωπικούς του φόρους. Ωραία. Όμως έκανε όλα τα χρήματά του από τη Microsoft η οποία, όπως και άλλοι γίγαντες της τεχνολογίας σαν την Amazon, το Facebook και τη Google, χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα για να μετακινούν στα χαρτιά τα κέρδη τους ανά την υφήλιο και να αποφεύγουν τους φόρους τους. Μάλιστα οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Microsoft είναι τόσο ακραίες που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία αποκάλυψε για παράδειγμα ότι το να διοχετεύει τα κέρδη στο εξωτερικό μόνο μέσω ενός μικροσκοπικού γραφείου στο Πουέρτο Ρίκο της γλιτώνει 4 εκατ. δολάρια την ημέρα σε φόρους.

Η μετακίνηση των κερδών μέσω χωρών με χαμηλή φορολογία στις επιχειρήσεις όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σιγκαπούρη μεταφράζεται για τη Microsoft σε αποφυγή φόρου σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Καθηγητής του Χάρβαρντ παρατήρησε ότι τα παραρτήματα της Microsoft σε τρεις χώρες χαμηλής φορολογίας απασχολούν λιγότερα από 2.000 άτομα αλλά το 2011 εμφάνισαν κέρδη προ φορολογίας 11,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα απ' όσα οι 88.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε όλα τα υπόλοιπα παραρτήματα παγκοσμίως.

Ολα αυτά δεν είναι παράνομα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Είναι όμως εξαιρετικά ανήθικα, ιδίως όταν ο Γκέιτς πιέζει χώρες να αφιερώνουν περισσότερα από τα χρήματα των φορολογουμένων τους στους σκοπούς που υποστηρίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Microsoft αποφεύγει φόρους ίσους με περισσότερο από το 3% του παγκόσμιου προϋπολογισμού για την φιλανθρωπία.

Ως απάντηση, ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι παίζει σύμφωνα με τους κανόνες. «Αν ο κόσμος επιθυμεί ένα ορισμένο επίπεδο φόρων, τέλεια, ας τους ορίσει σε αυτό το επίπεδο», λέει.«Αλλά δεν έγκειται στις εταιρείες να παίρνουν τα χρήματα των μετόχων και να πληρώνουν τεράστια ποσά όταν δεν είναι αναγκασμένες να το κάνουν».

Ο «Guardian» καταλήγει ότι ο Γκέιτς έχει κάθε δικαίωμα να πράττει όπως θέλει με τα πλούτη του «αλλά αν επιθυμεί να συζητάει για την ανάπτυξη, να κάνει κήρυγμα για τη φτώχεια και να λέει στα κράτη πώς να ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους, οφείλει πρώτα να βάλει το δικό του σπίτι σε τάξη».

____________
Αναδημοσίευση από το: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=555108






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου