11 Μαρτίου 2014

Στις 16 Μάρτη ρώσικη επαρχία η Κριμαία.

Ενώ οι φιλορωσικές δυνάμεις ενισχύουν τον έλεγχό τους στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Μάρτη, την ερχόμενη Κυριακή, με το ερώτημα της απόσχισης από την Ουκρανία, η Ουάσινγκτον απορρίπτει συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εάν η Μόσχα δεν δείξει «σοβαρή πρόθεση να επιδιώξει διπλωματική λύση».

Από την άλλη, η Ρωσία απορρίπτει τη βάση στην οποία θέτουν οι ΗΠΑ το ζήτημα της Ουκρανίας, λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «τετελεσμένο» το «πραξικόπημα στο Κίεβο», όπως το χαρακτηρίζει.

Η Μόσχα ετοιμάζει «αντιπροτάσεις», υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να λαμβάνεται ως αφετηρία το πραξικόπημα στο Κίεβο». Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας έχουν περιέλθει σε «κατάσταση ανομίας».

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το συνηθίζει σε παρόμοιες περιπτώσεις, ουσιαστικά είναι απούσα.

Φαίνεται λοιπόν πως και οι δυο πλευρές, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, (γιατί η άποψη της Ε.Ε. απλά δεν υπάρχει, της δε Ουκρανίας δεν μετράει), ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί το "γεγονός": Από τις 16 Μάρτη η Κριμαία (αν κάτι εξαιρετικά απρόβλεπτο δεν συμβεί τις προσεχείς πέντε μέρες), θα είναι και τυπικά μια ρώσικη επαρχία.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου