Καιρού επιτρέποντος και με ευνοϊκούς ανέμους, ο ουρανός την Καθαρά Δευτέρα θα καλυφθεί, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, με χαρταετούς και πάλι. Το έθιμο της μέρας που χαροποιεί μικρούς και μεγάλους.
Ο χαρταετός, μια ελαφριά κατασκευή σε διάφορα σχήματα και χρώματα, πετά με τη βοήθεια του αέρα από τα πολύ παλιά χρόνια. Μια συνήθεια που προέρχεται κατά πάσα πιθανότατα από την Κίνα.
Από την Κίνα, χιλιάδες χρόνια πριν, αρχικά φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού με τη μορφή του δράκου, ιερό σύμβολο και αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά. Πέταξε στην Κορέα και από εκεί στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, για να φτάσει στην Ιαπωνία, την Ινδία και το Αφγανιστάν. Τότε, στις χώρες της Ανατολής, πίστευαν ότι ο χαρταετός είχε τη δύναμη να διώχνει τα κακά πνεύματα, πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανέβει ο αετός τόσο πιο καλότυχος θα είναι εκείνος που τον πετά. Γι’ αυτό το πέταγμά του ήταν μια ολόκληρη τελετουργία. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, υποδέχονται την άνοιξη με χαρταετούς, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία.
Λέγεται ότι και στην στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστός ο χαρταετός. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος, τον 4ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποίησε τον αϊτό στην αεροδυναμική.
Στην Ευρώπη, έφτασε ο χαρταετός πολύ αργότερα, στα χρόνια του Μεσαίωνα. Τον έφερε ο Μάρκο Πόλο γυρνώντας απ' τα ταξίδια του. Στην Ελλάδα έφτασε πρώτα στα λιμάνια της Ανατολής (Σμύρνη - Χίο - Κωνσταντινούπολη), στα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, της Πάτρας και ακολούθως στα αστικά κέντρα.
Όμως, τι ακριβώς είναι ο χαρταετός; Ίσως όλοι το ξέρουμε, αλλά ας θυμηθούμε κάποια βασικά στοιχεία του: Ο σκελετός του κατασκευάζεται πλέον από ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ η επιφάνειά του, το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα, από χαρτί ή πλαστικό φύλλο. Σημαντικά σημεία του χαρταετού για σωστό πέταγμα είναι: τα ζύγια της καλούμπας, τα ζύγια της ουράς και το μέγεθος της ουράς. Φυσικά απαραίτητη είναι και η καλούμπα, το μακρύ λεπτό ισχυρό σχοινί, από όπου τον κρατάμε όταν πετά. Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.
Στην χώρα μας το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα "κούλουμα". Μην ξεχάσετε λοιπόν τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, ειδικά αν έχετε παιδιά στην οικογένεια. Και καλά κούλουμα.
afirimeno.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου