4 Μαρτίου 2014

Πούτιν: Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής βίας στην Κριμαία

«Δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση» είπε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, με φόντο την έντονη καταδίκη των δυτικών κυβερνήσεων.

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο» είπε, αναφερόμενος στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για τον οποίο είπε ότι «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία», για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «Ο Γιανουκόβιτς δεν είχε πολιτικό μέλλον και του το είχα πει. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί στην Ουκρανία αν δεν τον είχαμε βοηθήσει».

Χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η παράνομη αλλαγή δεν μπορεί να ενθαρρύνεται» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «νεοναζί και αντισημίτες οργιάζουν στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Κίεβο, ο λαός της ανατολικής Ρωσίας ανησυχεί και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τους προστατεύσουμε αν μας το ζητήσουν, αλλά αυτό είναι ένα "ακραίο μέτρο"».

«Οι ενέργειές μας συχνά κρίνονται παράνομες από τη Δύση, αλλά δείτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη...» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε επίσης ότι, εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.
___________________
Πηγές: www.tovima.gr και www.ethnos.gr 04.03.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου