Πόσο συχνά ακούσαμε τα περασμένα δέκα χρόνια για μία ενδυνάμωση της επιστήμης στη χώρα; Πόσο συχνά, πως η Αυστρία πρέπει να γίνει ηγέτης στις καινοτομίες στην Ευρώπη; Σίγουρα φοβηθήκαμε πως τέτοιου είδους έντονες δηλώσεις από αυστριακούς πολιτικούς είναι μοναχά "εορταστικές" ομιλίες (1), αλλά σε τέτοιο βαθμό όμως δε θέλαμε να το αντιληφθούμε - ειδικά όταν γράφτηκαν επίσημα το 2011 στην στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναφορικά με τις έρευνες.
Εάν το Ταμείο για την επιστημονική έρευνα FWF (2) δεν πρόκειται να λάβει τα απαραίτητα επιπλέον κεφάλαια 243 εκατομμυρίων Ευρώ και περιοριστεί σε ένα ελάχιστο προϋπολογισμό, τότε έχουμε και το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο. Τότε θα έπρεπε το FWF να φρενάρει απότομα τις εγκρίσεις και τη δουλειά των νεαρών επιστημόνων και η Αυστρία θα αποχαιρετούσε πολύ γρήγορα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Τι συνέπειες θα είχε αυτό, μπορεί κανείς να το προβλέψει: Η έρευνα στα πανεπιστήμια θα κατέρρεε, η Αυστρία θα έχανε για ακόμη μια φορά υψηλά καταρτισμένους επιστήμονες. Επί αυτού θα έπρεπε η χώρα εδώ και καιρό να γνωρίζει, πως η επιστήμη ανήκει στην κουλτούρα όπως η μουσική, η τέχνη και τα Lipizzan (3). Και ότι όσα μεγάλα μυαλά ξενιτευτούν, δε γυρίζουν πίσω. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες χτίζουν πάνω στο know-how της πανεπιστημιακής έρευνας, μάλλον θα έφευγαν από τη χώρα. Το οικονομικό κέντρο Αυστρία θα δεχόταν ένα μεγάλο πλήγμα.
Petros Ant / afirimeno.com
(1) Sonntagsrede, σημαίνει αυτολεξεί "κυριακάτικη ομιλία", αλλά στην καθομιλουμένη χαρακτηρίζει τις παράλογα αισιόδοξες δηλώσεις που κάνουν κυρίως οι πολιτικοί σε διάφορες εκδηλώσεις.
(2) Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung = Ταμείο για την στήριξη της επιστημονικής έρευνας
(3) Ράτσα αλόγων, η οποία υπάρχει στην Αυστρία περίπου από το 1562
Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο, δίπλα στην ελληνική μετάφραση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου