7 Απριλίου 2014

"Οι Αυστριακοί δεν είναι πιο χαζοί από τους Γερμανούς" (Μέρος 2)

Υψηλή ποιότητα ζωής, η χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη: Οι Αυστριακοί περνάνε καλά. Παρόλα αυτά η ακροδεξιά FPÖ έγινε τρίτο κόμμα. Ο Dirk Stermann, Γερμανός παρουσιαστής και από το 1987 Βιενέζος, εξηγεί στη συνέντευξη γιατί τόσοι πολλοί Αυστριακοί χαρακτηρίζουν τη ζωή τους "χάλια" και βλέπουν τόσα πολλά αρνητικά στη ζωή τους.
H Αυστρία ήταν στον ψυχρό πόλεμο το αδιέξοδο της δύσης και παρόλα αυτά μπορεί η FPÖ να υπολογίζει σε κάθε πέμπτη ψήφο.

Παντελώς περίεργο είναι αυτό.

Είναι στα καλά τους οι Αυστριακοί;

Οι Αυστριακοί δεν είναι πιο χαζοί από τους Γερμανούς. Αλλά το πλαίσιο στην Αυστρία είναι εμφανώς τέτοιο, που ακόμη και λιγότερο χαζοί μπορούν να εξαπατηθούν.

Πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα ιδιοσυγκρασίας;

Ίσως. Στην Αυστρία υπάρχει η αρνητική προδιάθεση.

Αυτό πρέπει να το εξηγήσετε πιο συγκεκριμένα.

Γρήγορα βρίσκει κανείς κάτι "χάλια" - και αυτό ενώ η Αυστρία τα πάει οικονομικά καλά. Όταν βρίσκουμε κάτι "χάλια" τότε ψάχνουμε να βρούμε κάποιον, ο οποίος επίσης λέει πως όλα είναι "χάλια". Και ευχόμαστε να βρούμε κάποιον, ο οποίος υπόσχεται τη μεγαλύτερη σωτηρία, ώστε να μην είναι πλέον "χάλια". Ο αρχηγός της FPÖ, Heinz-Christian Strache, βρίσκει αρκετά πράγματα "χάλια" και λέει, πως οι μετανάστες φταίνε για αυτό. Αυτό προσελκύει.

Γιατί έχει η σχετικά ευήμερη Αυστρία, στην οποία τουρίστες από όλο τον κόσμο φέρνουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, τόσο μεγάλο φόβο από τους ξένους;

Η Αυστρία ήταν στον ψυχρό πόλεμο το αδιέξοδο της δύσης. Η Βιέννη ήταν για την ακρίβεια ήδη ανατολή, αλλά η ανατολή το έχει ξεχάσει, το ίδιο και η δύση. Μερικοί δυτικοί ταξίδεψαν ίσως για σκι στο Salzburg και το Τιρόλο, αλλά η Βιέννη ένοιωθε ήδη ξεχασμένη. Ήταν περιφραγμένη προς την ανατολή. Και όταν τα σύνορα άνοιξαν, φοβήθηκε ξαφνικά να πλημμυρίσει από ανθρώπου που θα τους έπαιρναν τις δουλειές.



Διαβάστε τη συνέντευξη δίπλα στο γερμανικό πρωτότυπο κείμενο:







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου