3 Απριλίου 2014

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: Η περιπέτεια της ζωής και η ποίηση της φωτογραφίας

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό τής Μεσσηνίας (στη Σαρακινάδα) το 1897 και πέθανε στην Κυπαρισσία το 1985. Πολέμησε σε όλη τη διάρκεια τής Μικρασιατικής Εκστρατείας και μετά την καταστροφή μετανάστευσε το 1923 λαθραία, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και κινηματογράφου. 

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930 και άνοιξε φωτογραφείο στα Φιλιατρά, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του, ενώ το 1947 άνοιξε και δεύτερο στην Κυπαρισσία. Το 1964 έκλεισε το φωτογραφείο και συνέχισε να ασχολείται σε προσωπικό επίπεδο με τη φωτογραφία.

"Η φωτογραφική δραστηριότητά του περιλαμβάνει κυρίως πορτρέτα σε στούντιο, πορτρέτα και σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και πολλά επίκαιρα στιγμιότυπα τής εποχής του, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Εκείνο όμως που τον καθιστά σημαντικό σαν φωτογράφο είναι η καλλιτεχνική ποιότητα τής δουλειάς του, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ το επίπεδο ενός επαγγελματία φωτογράφου της επαρχίας". Έτσι έγρφε ο κατάλογος έκθεσης φωτογραφίας του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (11/12/2006-14/01/2007). Στην έκθεση εκείνη παρουσιάστηκε μέρος του υλικού από το αρχείο του φωτογράφου, το οποίο δωρήθηκε από τα παιδιά του στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
 Μερικές φωτογραφίες του:

 Δυο γυφτάκια στη Κατοχή 

 Νεαρή πανέμορφη Φιλιατρινούλα!

 Φιλιατρινός γόης της εποχής!

 Κηδεία ιερωμένου με την καθιερωμένη εκείνη την εποχή φωτογράφιση

 Φιλιατρινός μάγκας με τη βέσπα του 

Νιόπαντρο ζευγάρι αμέσως μετά το γάμο. 

______________
Πηγές:http://kopanakinews.wordpress.com
http://www.benaki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου