9 Απριλίου 2014

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές. Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες και να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από 4 χρόνια. Ήδη το ελληνικό Δημόσιο άρχισε να συγκεντρώνει ενδεικτικές προσφορές από τους επενδυτές για την σχεδιαζόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ύψος του επιτοκίου και στο ποσό της υπερκάλυψης της έκδοσης.

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley. Να σημειωθεί επίσης ότι στο ομόλογο οι έλληνες επενδυτές θα συμμετάσχουν σε ποσοστό μέχρι 10%.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ δανείστηκε 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, για έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να βγει με πενταετές ομόλογο ύψους 2 έως 2,5 δις. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 4,75% και 5,25%. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Το σημαντικό στην περίπτωση δεν θα είναι τόσο το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ξαναγίνει αποδεκτή ως μια χώρα που μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις αγορές.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου