5 Μαΐου 2014

Στους 22 οι νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο της Σάμου

Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί μετανάστες, στο ναυάγιο που σημειώθηκε νωρίς το πρωί σήμερα 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, εκφράζονται όμως φόβοι για περισσότερους.

Ήδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 22 ατόμων (4 παιδιά, 12 γυναίκες και 6 άνδρες) στο νοσοκομείο Σάμου, που είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός του ναυαγίου. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των 39 διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για περισσότερα θύματα.

Το σκάφος βρίσκεται πλέον στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των αγνοουμένων επιβατών. Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα εκτός από το κρουαζιερόπλοιο δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι παράνομοι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο σκάφος με τέσσερις κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Και τα συνήθη λόγια: Τη θλίψη τους εκφράζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ κατηγορίες εκτοξεύουν οι της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, τη «βαθιά θλίψη και την οδύνη του» για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σημερινή τραγωδία βόρεια της Σάμου, εκφράζει με δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος», αναφέρει ο υπουργός, «για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός»...

«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, με έξι πρόσφυγες νεκρούς και περί τους 22 αγνοουμένους, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των "μεμονωμένων περιστατικών" που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο» αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ...

Πηγές: πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ 05.05.2104






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου