12 Μαΐου 2014

Παπαδήμος και Πισσαρίδης στην ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη»

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πρότεινε την επιτάχυνση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη. Ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης έκανε λόγο για την ανάγκη μεταφοράς περισσότερων πόρων στην περιφέρεια.

Ειδικότερα ο κ. Παπαδήμος:

Τόνισε ότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η πτώση του ΑΕΠ και η άνοδος της ανεργίας είναι ασυνήθιστα μεγάλες, είπε. Από τη μία πλευρά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες εμποδίζουν την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών από τα κράτη που τις έχουν ανάγκη για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ από την άλλη οι αδυναμίες των τραπεζών στερούν από την πραγματική οικονομία χρηματοδοτικούς πόρους.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση προστασίας του ευρώ, όπως ο ESM, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση. Επιπλέον, υπογράμμισε τις σημαντικές λεκτικές και νομισματικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη στήριξη των οικονομιών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ρυθμοί ανάκαμψης παραμένουν χαμηλοί, οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη είναι υψηλοί. «Είναι ανάγκη να αναληφθούν επιπλέον δράσεις για την ανακούφιση των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Συμπερασματικά, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να επιδιώξουν την ταχύτερη οικονομική ενοποίηση. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν περισσότερη σημασία στην κοινή γνώμη της χώρας τους, γεγονός που εμποδίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Η νέα αρχιτεκτονική της ζώνης του Ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό» υποστήριξε ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να περιμένουμε το ξέσπασμα άλλης μίας κρίσης για να προχωρήσουν δράσεις που θα διασφαλίζουν το ευρώ.

Ο κ. Πισσαρίδης:

Την αντίθεσή του με τις πολιτικές που κυριάρχησαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη εξέφρασε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (κάτοχος Bραβείου Nobel και Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics). Όπως υποστήριξε η πολιτική της λιτότητας και η άρνηση της Γερμανίας για αύξηση του πληθωρισμού στις ισχυρές οικονομίες με στόχο τη στήριξη των χωρών του Νότου κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Εξήγησε ότι ο αποπληθωρισμός και η εσωτερική υποτίμηση στις χώρες της περιφέρειας δεν επαρκούν για την επαναφορά των οικονομιών τους σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη μεταφοράς περισσότερων πόρων στην περιφέρεια, όπως στο παρελθόν η Δυτική Γερμανία στήριξε την Ανατολική ή οι ανατολικές πολιτείες της Αμερικής τις Δυτικές. «Η παρούσα κατάσταση χωρίζει την Ευρώπη στα δύο: Σε δανειστές και δανειζόμενους, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες» υπογράμμισε ο κ. Πισσαρίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την φιλοσοφία που έχουν επιβάλει σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης Γερμανία και Γαλλία.

Ο κ. Πισσαρίδης έκανε λόγο για την ανάγκη ανάληψης επιθετικότερων δράσεων από την πλευρά της ΕΚΤ, διαφωνώντας με τον κ. Παπαδήμο ως προς το ότι η νομισματική αρχή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της. Αναφέρθηκε δε στο επιτυχές παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία δια μέσω του πληθωρισμού επιτάχυνε τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που να φέρνουν αποτελέσματα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προκρίνουν ενιαίες δημοσιονομικές πολιτικές.

Ο κ. Πισσαρίδης τάχθηκε υπέρ της κεντρικής παρακολούθησης των δημοσιονομικών πολιτικών και της πανευρωπαϊκής μεταφοράς φορολογικών εσόδων εκεί που υπάρχει ανάγκη. Όπως είπε, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για επενδύσεις δεν φθάνουν για την υποστήριξη των οικονομιών της περιφέρειας.

Πηγή: από άρθρο στο tovima.gr 12.05.2014
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=595147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου