12 Μαΐου 2014

Αυτονομία «έδειξαν» οι κάλπες στην Ανατολική Ουκρανία

(Upd) Η περιοχή Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Μόσχα να εξετάσει την εισδοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία ώστε να «αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.
«Στηριζόμενοι στη βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από την Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε. «Ο λαός του Ντονέτσκ αποτελούσε πάντα ένα τμήμα του ρωσικού κόσμου. Για μας, η ιστορία της Ρωσίας είναι η δική μας ιστορία», σημείωσε. Ο Πουσίλιν πρόσθεσε εξάλλου ότι οι προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου "δεν θα γίνουν" στην "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ". Ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση των φιλορώσων του Λουγκάνσκ. Οι ηγέτες των αυτονομιστών δήλωσαν ότι έλαβαν πάνω από το 80% της υποστήριξης του εκλογικού σώματος για την ανεξαρτησία στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Εξάλλου, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτή την ανατολική περιοχή της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, σε δηλώσεις του περιέγραψε τα ουκρανικά στρατεύματα ως κατακτητές. «Θα πρέπει να αποχωρήσουν… θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας», είπε. Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» χρειάζεται τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων, ο ίδιος απάντησε: «Το υποστηρίζω αυτό. Χρειαζόμαστε ρωσικά στρατεύματα για να μας παράσχουν σταθερότητα και ειρήνη για το μέλλον της περιοχής», είπε. 


Νωρίτερα γράφαμε: 
Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι «σέβεται τη θέληση του λαού». Αμφισβητεί τη διαδικασία η Δύση και απειλεί με νέες κυρώσεις.

Οι φιλορώσοι διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης», που έβγαλε η -διάτρητη σύμφωνα τη Δύση- διαδικασία. 


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ, Ρομάν Λιάγκουιν, το «ναι» στην «ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» φτάνει το 89%. Οι πρώτες αναφορές από το Λουχάνσκ μιλούν για ποσοστό 96% στο «ναι». Και στις δύο περιφέρειες μιλούν για μεγάλη προσέλευση (71% στο Ντονέτσκ και 80% στο Λουχάνσκ). Όμως τα ποσοστά αυτά αμφισβητούνται από πηγές της Δύσης που κάνουν λόγο για χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα αναφέρει: «Σεβόμαστε την θέληση του λαού των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και υπολογίζουμε σε πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς επανάληψη της βίας και μέσω του διαλόγου». 

Την αμφιλεγόμενη διαδικασία των "
δημοψηφισμάτων" απορρίπτουν Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ οι «28» απειλούν με νέες κυρώσεις. Χαρακτηριστικά η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι τα ψηφοδέλτια -που έπεφταν ανοικτά στις κάλπες- «ήταν φωτοτυπίες που έβγαζε ο καθένας, ενώ ψήφιζε όποιος ήθελε, όπου ήθελε, όσες φορές ήθελε»...

Πηγές: από άρθρα στην kathimerini.gr και το tovima.gr 
http://www.kathimerini.gr/766779/article/epikairothta/kosmos/to-ntonetsk-sto-epikentro-ths-oykranikhs-krishs
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=594865

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου