7 Μαΐου 2014

Ξανά στην κορυφή της ποντοπόρου ναυτιλίας η Ελλάδα

Επανήλθε η Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων της, καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία του μεγαλύτερου ναυλομεσιτικού οίκου διεθνώς, της βρετανικής Clarksons, οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν πλοία συνολικής χωρητικότητας (gross tonnage) 164 εκατ. τόνων, ξεπερνώντας πλέον τους Ιάπωνες συναδέλφους τους, που ελέγχουν στόλο χωρητικότητας 159,4 εκατ. τόνων. 

Ετσι, σύμφωνα με την "Καθημερινή", με το πέρας του 2013, η ελληνική ναυτιλία επανήλθε στην κορυφή του κόσμου, μετά από σχεδόν μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας είχε υποχωρήσει στη δεύτερη θέση.

Μάλιστα, η πρωτιά αυτή επιτυγχάνεται παρά το γεγονός ότι με βάση τον αριθμό των πλοίων, οι Ελληνες βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω τόσο από τους Ιάπωνες, όσο και από τους Κινέζους. Συγκεκριμένα, ενώ οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν 4.984 πλοία, οι Ιάπωνες διαχειρίζονται 8.537 πλοία και οι Κινέζοι 6.427 πλοία. Είναι λοιπόν προφανές ότι τα ελληνικά πλοία είναι συνολικά πολύ μεγαλύτερα (κι επομένως πολύ αποδοτικότερα) από τα αντίστοιχα ιαπωνικά και κινεζικά. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Γερμανοί και οι Νοτιοκορεάτες πλοιοκτήτες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Clarksons, όπου επισημαίνεται η συντηρητική στάση που τήρησαν οι Ελληνες πλοιοκτήτες καθ’ όλη τη διάρκεια του «ράλι» της παγκόσμιας ναυτιλίας, από το 2004 και μέχρι την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ειδικότερα, παρότι επί 20 και πλέον χρόνια, η ελληνική ναυτιλία θεωρούνταν ότι αναλάμβανε το μεγαλύτερο ρίσκο και από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχε προσπεράσει τους Ιάπωνες, κατακτώντας την παγκόσμια κορυφή με βάση το μέγεθος του στόλου της, κατά τη δεκαετία του 2000, οι τελευταίοι κυριάρχησαν, επενδύοντας σαφώς περισσότερα κεφάλαια κατά την περίοδο των «παχιών αγελάδων» για τον κλάδο, όταν οι τιμές των πλοίων είχαν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημίες κατά την τελευταία τριετία της κρίσης. Στον αντίποδα, κατά την ίδια περίοδο της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου, οι Ελληνες πλοιοκτήτες επέδειξαν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, με αποτέλεσμα να υποστούν σαφώς μικρότερη ζημία από την κρίση. 

Ετσι, σήμερα είναι σε θέση να επιστρέφουν δυναμικά στις επενδύσεις, καθώς οι τιμές των πλοίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει συνολικά κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ για την απόκτηση νέων πλοίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, ποσό 2,37 δισ. ευρώ έχει επενδυθεί για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων και ποσό 2,54 δισ. ευρώ για την υποβολή παραγγελιών νεότευκτων πλοίων.

Πηγή: kathimerini.gr 07.05.2014
Το σχετικό άρθρο του Νίκου Ρουσάνογλου στο:
http://www.kathimerini.gr/765893/article/oikonomia/epixeirhseis/3ana-sthn-koryfh-ths-pontoporoy-naytilias-h-ellada






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου