6 Μαΐου 2014

Και η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο

Μετά από την Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολουθεί το δρόμο της αποδέσμευσης από το μνημόνιο. Η Λισαβόνα, ανακοίνωσε την απόφασή της στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κουέλιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας αργότερα αυτόν τον μήνα, χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς η Λισαβόνα ελπίζει να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μετά από χρόνια επώδυνων πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό σε διάγγελμά του προς τους πολίτες που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, την 17η Μαίου. "Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγούμε από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να καταφύγουμε σε κανενός είδους προληπτικό πρόγραμμα" πιστώσεων από μέρους της ΕΕ, τόνισε ο κ. Κουέλιο στο διάγγελμά του.

Η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον δανεισμό της από την λεγόμενη διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το 2011. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η Λισαβόνα θα αναγκαζόταν να ζητήσει ελάφρυνση χρέους, όπως η Ελλάδα, αλλά η Πορτογαλία τελικά ακολούθησε τα βήματα της Ιρλανδίας.

Ωστόσο παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις πολιτικών και αναλυτών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. "Το πρόγραμμα φθάνει στο τέλος του, αλλά οι θυσίες των Πορτογάλων συνεχίζονται", σχολίασε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών (αξιωματική αντιπολίτευση) Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου.


Πηγή: από tovima.gr 05.05.2014
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=592753






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου