6 Μαΐου 2014

Λευκός Οίκος: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και βλάπτει (και) την οικονομία

από naftemporiki.gr

Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή, έχει ήδη γίνει αισθητή και αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, προειδοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση στην αναθεωρημένη έκθεσή της για το ζήτημα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία θα αποτελέσει τη βάση της περιβαλλοντικής ατζέντας του Μπαράκ Ομπάμα για τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του.

Η Τρίτη Εθνική Αξιολόγηση για το Κλίμα, που δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια και βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, αναφέρει ότι καύσωνες, ξηρασίες, ασυνήθιστα σφοδρές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνονται όλο και συχνότερα και με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. «Αυτή και άλλες πτυχές της κλιματικής αλλαγής διαταράσσουν τις ζωές των ανθρώπων και βλάπτουν ορισμένους τομείς της οικονομίας μας», γράφουν οι συντάκτες της.

Η έκθεση συντάχθηκε με εντολή της Γερουσίας και για λογαριασμό του Λευκού Οίκου από 13 υπουργεία και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της NASA, και από σχεδόν 250 επιστήμονες. «Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα - δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε ως ένα ζήτημα που αφορά τις επόμενες γενιές», δήλωσε στους Los Angeles Times ο Ράντλεϊ Χόρτον από το Κολούμπια, ένας από τους βασικούς συντάκτες της.

Παρότι μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις οικονομικές συνέπειες, «γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, τις υποδομές, την οικονομία και τη δημόσια υγεία πρόκειται να οξυνθούν», συμπλήρωσε.

Μεταξύ των ευρημάτων, στα οποία στηρίζονται οι προειδοποιήσεις, είναι ότι η τελευταία δεκαετία υπήρξε για τις Ηνωμένες Πολιτείες η θερμότερη στα χρονικά, αλλά και ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνονται συχνότερα τα τελευταία χρόνια.

«Οι Αμερικανοί διαπιστώνουν τις αλλαγές γύρω τους: τα καλοκαίρια διαρκούν περισσότερο και είναι θερμότερα, οι περίοδοι ακραίας ζέστης διαρκούν πιο πολύ απ’ οτιδήποτε έχει βιώσει οποιοσδήποτε εν ζωή Αμερικανός. Οι χειμώνες είναι σε γενικές γραμμές βραχύτεροι και θερμότεροι», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Gallup, στην πλειονότητά τους οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη πραγματικότητα ή θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο μόνο ένας στους τρεις πιστεύουν ότι αποτελεί «σημαντική απειλή» για τον τρόπο ζωής τους.

Πηγή: naftemporiki.gr 06.05.2014
http://www.naftemporiki.gr/story/803887/leukos-oikos-i-klimatiki-allagi-einai-edo-kai-blaptei-kai-tin-oikonomia






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου