5 Μαΐου 2014

Κομισιόν: Ενισχύονται τα σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη τονίζει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις. Βλέπει αύξηση ΑΕΠ 0,6% φέτος και 2,9% το 2015 και μείωση ανεργίας στο 24% το 2015. Επιβεβαιώνει την υποχρέωση της χώρας για αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό. Ρίσκο οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής φέτος συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά τις προσδοκίες ότι η οικονομία της Ελλάδας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, τονίζει στις εαρινές της προβλέψεις η Κομισιόν. Όπως επισημαίνει, οι δείκτες εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσδοκίες για επιστροφή σε ρυθμό ανάπτυξης φέτος, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στις αγορές εργασίας και προϊόντων βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα που θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση του ονομαστικού ελλείμματος.

Οι εκτιμήσεις που διατυπώνει η Κομισιόν για την ανάπτυξη είναι ευθυγραμμισμένες με αυτές που περιλαμβάνονται στη αναθεώρηση του μνημονίου που δόθηκε προ ολίγων ημερών στη δημοσιότητα. Διαφοροποίηση καταγράφεται στο σκέλος της ανεργίας την οποία το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας υπολογίζει σε 24,5% φέτος και σε 22,5% το 2015 με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς, ενώ η Κομισιόν σε 26% φέτος και σε 24% το 2015 με βάση τον ορισμό της Eurostat.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες (χειμερινές) προβλέψεις της Κομισιόν, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2015 (ανάπτυξη 0,6% και 2,9% αντίστοιχα).

Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 2,8% του ΑΕΠ για φέτος και σε 4,1% για το 2015 (2,7% και 4,1% στις χειμερινές προβλέψεις). Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Ε.Ε., με βάση τους κανόνες του προγράμματος, το προσδιορίζει σε 1,6% για φέτος και σε 3% για το 2015.

Το χρέος αναμένεται στο 177,2% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 172,4% του ΑΕΠ για το 2015, όταν η προηγούμενη έκθεση το τοποθετούσε στο 177% φέτος και στο 171,9% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Η έκθεση πάντως σημειώνει ότι το β' εξάμηνο του 2014 αναμένονται αναθεωρήσεις των συστημάτων ΦΠΑ, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρατείνει τα μέτρα που λήγουν προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Αυτό υποδηλώνει ονομαστικό έλλειμμα 1%.

Τα ρίσκα στις προβλέψεις είναι ισορροπημένα, τονίζει στην εαρινή της έκθεση η Κομισιόν. Τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με την πιθανή επίπτωση των γεωπολιτικών εξελίξεων στη γειτονιά της Ελλάδας. Πιθανόςεκτροχιασμός στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για μια ακόμα καλύτερη θερινή τουριστική περίοδο.

Πηγή: 
.euro2day.gr 05.05.2014
περισσότερα στο:
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1210605/komision-enishyontai-ta-shmadia-anakampshs-sthn.html






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου