14 Μαΐου 2014

Κούρεμα, πακέτο στήριξης ή μείωση επιτοκίου & επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων;

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Εντυπωσιάζει περισσότερο αυτό που φαίνεται και όχι εκείνο που πράγματι είναι. Και όχι μόνο το ευρύ κοινό αλλά και τους "γνώστες" υποτίθεται πολιτικούς. Και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αναφέρομαι στο "ελληνικό χρέος", πάνω στο ερώτημα: 
"δεύτερο κούρεμα", ή
"τρίτο πακέτο στήριξης" ή 
"μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων";

Το πιο επωφελές για την Ελλάδα (και αντίστοιχα επαχθές για τους δανειστές), σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, που επικαλείται μελέτη της τράπεζας DZ Bank, είναι η "μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια", που θα πρόσφερε στην Ελλάδα ένα οικονομικό πλεονέκτημα της τάξεως των 78,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ένα «κούρεμα» του χρέους κατά 40%. Και αυτό μπορεί να περάσει εύκολα!, το πολιτικό κόστος για τους δανειστές είναι μικρό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. 

Αντίθετα ένα «κούρεμα» του χρέους κατά ποσοστό αρκετά μικρότερο του 40%, ή ένα "τρίτο πακέτο στήριξης" ποσού αρκετά μικρότερου των 78,2 δισ. ευρώ (ποσό στο οποίο αντιστοιχεί η "μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια"), θα ξεσήκωνε σοβαρές αντιδράσεις στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Με την προϋπόθεση ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι ρεαλιστικές, είναι προφανές ότι την χώρα μας συμφέρει η "μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων". Ας στραφούν λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιοι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος ή όφελος. Η δικαίωση θα έρθει αργότερα...

Σχετική ανάρτηση:
Deutsche Welle: Η ελάφρυνση του χρέους και το πολιτικό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου