1 Ιουνίου 2014

Εισηγμένες στο ΧΑ: Τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2014

του Στέφανου Κοτζαμάνη 
από το www.euro2day.gr 

Θετικά μηνύματα για πωλήσεις και κέρδη, αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των ταμειακών ροών δείχνει το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στην κλίνη του Προκρούστη δεκάδες εισηγμένες εταιρείες. Αναλυτικός πίνακας με τα βασικά μεγέθη.

Έντονο ήταν το αποτύπωμα που άφησε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου του 2014.

Στον παρατιθέμενο πίνακα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα 189 εισηγμένων εταιρειών (τρίμηνα και εννεάμηνα για τις εισηγμένες που κλείνουν κάθε 30η Ιουνίου). Δηλαδή από όσες επιχειρήσεις δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις. Δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες και οι δύο εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (Αιολική και Alpha Trust Ανδρομέδα).

Τα βασικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τον παρατιθέμενο πίνακα, είναι τα παρακάτω:

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 14,63 στα 15,06 δισ. ευρώ (+2,9%), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις επιδόσεις ορισμένων μεγάλων εταιρειών και στις πωλήσεις επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Πάντως, φάνηκε πως ο ρυθμός ύφεσης στην εγχώρια αγορά έδειξε σαφή τάση αποκλιμάκωσης.

• Το αθροιστικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν βελτιωμένο και από 1,217 δισ. ανέβηκε στο 1,46 δισ. ευρώ.

• Καλυτέρευση της κατάστασης παρατηρήθηκε και στα προ φόρων αποτελέσματα που από ζημίες 17,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 193,5 εκατ. ευρώ.

• Ιδιαίτερα δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθώς:

1) Στις 31 Μαρτίου του 2014 συνολικά 30 εταιρίες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, 59 εισηγμένες υποχρεώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο σε αρνητικό EBITDA. Από αυτές τις 59 εταιρείες, οι 41 (οι περισσότερες δηλαδή) είχαν σημειώσει αρνητικό EBITDA και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από τις 189 εταιρείες του πίνακα οι 93 (περισσότερες από τις μισές) υποχρεώθηκαν σε ζημίες προ φόρων, τόσο κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, όσο και κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

• Είχαμε 18 εταιρείες που από ζημίες πέρασαν στα κέρδη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Axon Holdings, Byte, CPI, Euromedica, Kleeman, Lamda Development, Αττικές Εκδόσεις, Αφοί Κορδέλλου, ΕΛΓΕΚΑ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΛΤΡΑΚ, Κούμπας, ΛΑΝΑΚΑΜ, Νάκας, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος και ΣΑΟΣ (κάποιες εξ’ αυτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις).

• Αντίθετα, 17 εισηγμένες στο περυσινό πρώτο τρίμηνο είχαν σημειώσει κέρδη, φέτος υποχρεώθηκαν σε ζημία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι FG Europe, Frigoglass, Motor Oil, Nexans, Νηρέας και Σωληνουργεία Κορίνθου.

• Οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες συνέχισαν και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τη συγκρατημένη στάση τους απέναντι στις επενδύσεις (αβεβαιότητα, δυσκολίες στην εύρεση ρευστότητας) με αποτέλεσμα οι επενδυτικές ταμειακές ροές των 189 αυτών εταιρειών να μην υπερβούν αθροιστικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (922 εκατ. ευρώ).

• Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά την έμφαση που δίνουν οι περισσότερες εταιρείες στη διαφύλαξη της ρευστότητάς τους, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αθροιστικά αρνητικές και διαμορφώθηκαν στα -692 εκατ. ευρώ. Οι κυριότεροι λόγοι που ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη είναι: α) Οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξαντλήσει κατά τα τελευταία χρόνια κάθε περιθώριο «σφιξίματος του ζωναριού» β) αρκετές εταιρείες με ικανοποιητική ρευστότητα επιλέγουν τώρα να πληρώνουν νωρίτερα τους προμηθευτές τους, προκειμένου να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές αγορών γ) Οι εταιρείες που βλέπουν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν, χρειάζονται περισσότερο κεφάλαιο κίνησης.

• Από κλαδικής άποψης, ξεχώρισε η άνοδος των εργασιών των κατασκευαστικών εταιρειών, λόγω και της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων.

Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τέλος, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα παρακάτω:

Πρώτον, το α’ τρίμηνο κάθε έτους είναι περίοδος αρνητικής εποχικότητας (και αποτελεσμάτων) για μια σειρά από κλάδους (π.χ. ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις).

Δεύτερον, η όποια βελτίωση της οικονομίας άρχισε να εμφανίζεται -σύμφωνα τουλάχιστον με παράγοντες της αγοράς- από το Μάρτιο και μετά, οπότε δεν έγινε ορατή στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Τρίτον, η πλήρης αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μιας εταιρείας απαιτεί περισσότερα στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στον παρατιθέμενο πίνακα, καθώς επίσης και σειρά άλλων δεδομένων που αφορούν την επιχείρηση και τον κλάδο.

Αναλυτικός πίνακας με τα βασικά μεγέθη στο:
Εισηγμένες: Ολα τα αποτελέσματα του α' τριμήνου
ή στο: http://air.euro2day.gr/cov/trimina.jpg

Πηγή: 
euro2day.gr 01.05.2014
http://www.euro2day.gr/news/market/article/1220451/eishgmenes-ola-ta-apotelesmata-toy-a-trimhnoy.html






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου