4 Ιουνίου 2014

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας (φωτογραφίες)

 Χιλιάδες Ισπανοί σε δεκάδες πόλεις διαδήλωσαν με αίτημα το δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας, μετά την απόφαση του Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Η Ισπανία αύριο θα είναι δημοκρατική» (España mañana será repúblicana)! 


Κατάμεστη η Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, πλατεία - σύμβολο του κινήματος των Αγανακτισμένων 


«Όχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα» και «Οι Βουρβόνοι στις εκλογές» είχαν γράψει στα πανό τους οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς και των οικολόγων. 


Παρ' όλα αυτά όμως η βασιλική οικογένεια ζει και ...βασιλεύει! αφού στα δύο σώματα του κοινοβουλίου την πλειοψηφία την έχουν οι φιλομοναρχικοί.



Εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη χθες σε έκτακτη συνεδρίασή του, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία για να τον διαδεχτεί στο θρόνο ο γιος του Φελίπε. Το σχετικό κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της "την παραίτηση της Αυτού Μεγαλειότητος, του βασιλιά Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων". Συνοδεύεται από μια διακήρυξη στήριξης της μοναρχίας και του βασιλιά, υπενθυμίζοντας ότι "χωρίς την ώθηση" που έδωσε εκείνος η μετάβαση στη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του Φράνκο "πολύ απλά δεν θα ήταν δυνατή". 

Φωτογρφίες: politica.elpais.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου