6 Ιουνίου 2014

Νορμανδία: Πρώτη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο

Κάποιες ελπίδες για θετικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση δημιουργεί η συνάντηση για πρώτη φορά που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Γαλλία, στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο.

«Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες» ανάφερε πηγή από το γραφείο του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ποροσένκο και Πούτιν συζήτησαν, επίσης, για τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανική κρίσης.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν παρούσα στην ολιγόλεπτη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο, υπενθύμισε στη Ρωσία τη «μεγάλη ευθύνη της» για την ένταση 
στην Ουκρανία και ότι πρέπει να βοηθήσει ώστε να έρθει η ειρήνη.

Η συνάντηση αυτή πάντως δημιούργησε ένα αίσθημα ικανοποίησης στη γαλλική διπλωματία. Παρ' όλα αυτά παρατηρητές κάνουν λόγο για μια «επιτυχία κατά το ήμισυ» αφού ο Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε επιτύχει μια προσέγγιση Μπαράκ Ομπάμα - Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημειώνεται ότι η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ.

Φωτογραφία: Πούτιν, Ποροσένκο και Μέρκελ στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία (REUTERS)

Πηγές: www.ethnos.gr και www.tovima.gr 06.06.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου