13 Ιουλίου 2014

Οι 10 αλησμόνητες στιγμές του Μουντιάλ

από το ethnos.gr

Θεαματικό, πλούσιο σε γκολ, γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας. Για πολλούς, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το καλύτερο στην ιστορία του θεσμού. Λίγο πριν τη σέντρα του μεγάλου τελικού μεταξύ Γερμανίας – Αργεντινής, θυμόμαστε τις 10 πλέον αλησμόνητες στιγμές του, ελπίζοντας σε ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις... το 2018.

Κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες θα έχει σίγουρα τις δικές της στιγμές να θυμάται από το φετινό Μουντιάλ. Υπάρχουν όμως και κάποιες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη ανεξάρτητα από την ομάδα - χώρα που υποστηρίζει κανείς:


10. Το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Μεξικό – Βραζιλία
Τα ισόπαλα ματς, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνα που λήγουν χωρίς σκορ, για τους περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους αποτελούν την επιτομή της απογοήτευσης. Ωστόσο, το δεύτερο ημίχρονο αυτού του... άγκολου αγώνα από τη φάση των ομίλων ήταν πέρα για πέρα καθηλωτικό. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του ο Γκιγιέρμο Οτσόα, ο τερματοφύλακας του Μεξικό, ο οποίος απέκρουε τη μία κλασική ευκαιρία μετά την άλλη.
Ο Μεξικανός τερματοφύλακας Γκιγιέρμο Οτσόα σε μια από τις αποκρούσεις που τον ανέδειξαν ως τον πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα ενάντια στην Ολλανδία στη φάση των ομίλων. 

9. Η πανωλεθρία της Ισπανίας
Τη δεύτερη κιόλας μέρα του Μουντιάλ, η Ισπανία (ένα από τα φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου) αντιμετώπισε την Ολλανδία. Οι Ισπανοί γνώρισαν τον όλεθρο χάνοντας 5-1, μια ήττα που συνέβαλε στον μετέπειτα αποκλεισμό της πρωταθλήτριας από τη συνέχεια της διοργάνωσης από τον πρώτο κιόλας γύρο. Όλες οι αυτοκρατορίες κάποια στιγμή καταρρέουν. (Σημειώνεται ότι το γκολ του "ιπτάμενου Ολλανδού" Φαν Πέρσι στο 44΄ θεωρήθηκε από πολλούς ως το καλύτερο σε ολόκληρο το Μουντιάλ).  
Ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας Ίκερ Κασίγιας μετά τον αγώνα εναντίον της Ολλανδίας.

8. Ο Λουίς Σουάρες
Ο σταρ της Ουρουγουάης πρωταγωνίστησε στη δεύτερη μάχη της ομάδας του ενάντια στην Αγγλία, πετυχαίνοντας τα δύο γκολ που εξανέμησαν τις ελπίδες της ευρωπαϊκής ομάδας για μια καλύτερη -επιτέλους- επίδοση σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Σουάρες ωστόσο, ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του: στον αγώνα με την Ιταλία βύθισε τα δόντια του στον ώμο του αμυντικού Τζόρτζιο Τσελίνι πετυχαίνοντάς του μια δαγκωματιά που έμελλε να πυροδοτήσει την καλπάζουσα φαντασία των χρηστών των social media αλλά και να προκαλέσει την τιμωρία του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία του απαγόρευσε να συνεχίσει να παίζει στο Μουντιάλ. Για τον Σουάρες, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, το είχε ξανακάνει τουλάχιστον άλλες δύο φορές. Ήταν σίγουρα όμως η πιο επώδυνη για την ομάδα του.
Το δάγκωμα του Σουάρες θα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

7. Οι 16 αποκρούσεις του Τιμ Χάουαρντ
Σε ένα τουρνουά που σημαδεύτηκε από εντυπωσιακές αποκρούσεις τερματοφυλάκων με πολλούς αγώνες να κρίνονται τελικά από την καλή ή την κακή ημέρα τους, οι 16 σωτήριες αποκρούσεις του αμερικανού γκολκίπερ Τίμ Χάουαρντ στον αγώνα με το Βέλγιο – οι οποίες συνιστούν ρεκόρ Παγκοσμίου Κυπέλλου- προκάλεσαν κύμα ενθουσιασμού στους εν πολλοίς αδιάφορους για το... σόκερ Αμερικανούς, οι οποίοι βρήκαν στο πρόσωπό του -ή μήπως στα χέρια του;- τον νέο τους εθνικό ήρωα. 
Οι 16 απίστευτες αποκρούσεις του τερματοφύλακα των ΗΠΑ στον αγώνα με το Βέλγιο προκάλεσαν... φρενίτιδα στο διαδίκτυο.

6. Το γκολ του Μέσι με το Ιράν
Το γκολ που πέτυχε ο Μέσι στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Ιράν, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης δεν ήταν μόνο ένα απίστευτης ομορφιάς γκολ, ήταν το γκολ που «λύτρωσε» την «αλμπισελέστε», δίνοντάς της το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Μουντιάλ. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο ήταν... ανύπαρκτος σε όλο το 90λεπτο, το εξαιρετικό σουτ του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία
Ο Μέσι μετά το νικητήριο γκολ του στον αγώνα με το Ιράν.

5. Η χρυσή αλλαγή του Φαν Γκάαλ στο 120'
Η τόλμη του προπονητή των Ολλανδών, Λουίς Φαν Γκάαλ, να αλλάξει στο 120ό λεπτό τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας, Σίλεσεν, βάζοντας τον αναπληρωματικό Κρουλ, θεωρώντας τον καλύτερο στις αποκρούσεις πέναλτι, «χαιρετίστηκε» από το σύνολο του ποδοσφαιρόφιλου κόσμου ως «μαγκιά» και επίδειξη ποδοσφαιρικής τακτικής ανώτερης κλάσης. Η έμπνευση του Ολλανδού προπονητή επιβεβαιώθηκε: ο πορτιέρο της Νιούκαστλ, αν και μπήκε «κρύος», έπιασε το δεύτερο πέναλτι του Ρουίς και το τελευταίο του Ουμάνια με αποτέλεσμα η Ολλανδία να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ωστόσο, η επιτυχία δεν επαναλήφθηκε: η Ολλανδία στο επόμενο αγώνα, με την Αργεντινή, αν και έφτασε και πάλι στα πέναλτι, έχασε. Σε εκείνον τον αγώνα man of the match αναδείχτηκε ο Ρομέρο, ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας.
Τόλμησε και... κέρδισε. Η απίστευη αλλαγή τερματοφύλακα του Φαν Γκάαλ στο 120ό λεπτό στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα έδωσε τη νίκη στην ευρωπαϊκή ομάδα.

4. Η ταπείνωση της Βραζιλίας
Αρκεί να διαβάσει κανείς τα πρωτοσέλιδα των βραζιλιάνικων εφημερίδων (και όχι μόνο των αθλητικών) για να καταλάβει κανείς πόσα χρόνια μετά θα «στοιχειώνει» τη λατινοαμερικανική χώρα η ποδοσφαιρική ταπείνωση που γνώρισε η «σελεσάο» από την γερμανική επέλαση των «πάντσερ». Το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο διαλύθηκε σαν τραπουλόχαρτο δεχόμενο 5 γκολ σε μόλις 6 λεπτά μπροστά στα μάτια χιλιάδων αποσβολωμένων φιλάθλων της. Το 7-1 δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη ήττα ομάδας σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και μια εθνική οδύνη σε μια χώρα που είχε επενδύσει πολλά σε αυτή τη διοργάνωση, ανάμεσα στα οποία πολλά δισεκατομμύρια φτωχών φορολογουμένων. 
Η ταπεινωτική ήττα της Βραζιλίας από τη Γερμανία βύθισε στη θλίψη μια ολόκληρη χώρα. (Και το κακό δεν σταμάτησε εκεί. Είχε συνέχεια και στον "μικρό τελικό", όπου η Βραζιλία ηττήθηκε από την Ολλανδία με το βαρύ σκορ 3-0) 

3. Το γκολ του Σαμαρά
Ή, αλλιώς, το γκολ του Γιώργου Σαμαρά στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού που έστειλε την εθνική Ελλάδας για πρώτη φορά στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμη κι αν όλος ο πλανήτης το ξεχάσει, οι Έλληνες θα το θυμόμαστε για καιρό. Τουλάχιστον μέχρι να σημειωθεί το γκολ που θα μας στείλει για πρώτη φορά στους «8».

Το γκολ του Σαμαρά στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού έστειλε την Ελλάδα στους «16». Είχε προηγηθεί το γκολ ενός άλλου Σαμ... του Σάμαρη. 

2. Το πέναλτι του Γκέκα

Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας να περάσει στους «16» λίγο έλειψε να επισκιαστεί από την ακόμη μεγαλύτερη της πρόκρισης στους «8». Δυστυχώς, η απόκρουση του πέναλτι του Φάνη Γκέκα στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα μας ξύπνησε από το γλυκό ποδοσφαιρικό όνειρο. Η απόδοση όμως της ομάδας δίνει υπόσχεση για ακόμη καλύτερη συνέχεια.

1. Ο νικητής τού Γερμανία – Αργεντινή
Θα γίνει άραγε η Γερμανία η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα κατακτήσει μουντιάλ σε αμερικανικό έδαφος; Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο των «πάντσερ» στον αγώνα με τη Βραζιλία και ο κάθε άλλο παρά κρυφός πόθος της Αργεντινής να σηκώσει το τρόπαιο μέσα στην έδρα της «μισητής» Βραζιλίας προϊδεάζουν για έναν άκρως θεαματικό τελικό που θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την ούτως ή άλλως θεαματική διοργάνωση. Ακόμη όμως κι αν το θέαμα δεν είναι αυτό που θα αναμέναμε, κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσει τον νικητή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πηγή: 
ethnos.gr 12.07.2014
Ολόκληρο το άρθρο της Εύας Σεϊντή στο:
Οι 10 αλησμόνητες στιγμές του Μουντιάλ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64035520


(Upd) Τελικά η Γερμανία ήταν εκείνη που κατέκτησε το Μουντιάλ 2014, καθώς νίκησε με 1-0 την Αργεντινή στον τελικό του "Μαρακανά", χάρη σε εξαιρετικό γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113' της παράτασης. Έτσι, η Γερμανία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για 4η φορά στην Ιστορία της.
Το γκολ του Γκέτσε. Η κορυφαία στιγμή του Μουντιάλ.

Σχετική ανάρτηση:
Μουντιάλ 2014: Στο τέλος νικούν πάντα οι Γερμανοί....







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου