10 Ιουλίου 2014

Ο θρίαμβος της συλλογικότητας

Αφηρημένες ...Σκέψεις

"H Βραζιλία έχει τον Νεϊμάρ, η Αργεντινή τον Μέσι, η Πορτογαλία τον Ρονάλντο, αλλά η Γερμανία έχει ομάδα". Αυτό είναι ένα από τα χιλιάδες καυστικά σχόλια που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συντριπτική ήττα της Βραζιλίας με 7-1 από τη Γερμανία.

Πράγματι, η Γερμανία έχει ομάδα, με όλα συλλογικά χαρακτηριστικά του όρου. Ομάδα οργανωμένη, κατάλληλα 
προετοιμασμένη, με συγκεκριμένους στόχους και τακτική. Ομάδα που αποτελείται από αξιόλογες δυναμικές μονάδες-παίχτες, που όλοι τους όμως δουλεύουν δημιουργικά και πειθαρχημένα για την επίτευξη του συλλογικού στόχου.

Από την άλλη μεριά, η Βραζιλία, όπου το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι κάτι σαν θρησκεία, όμως η ποδοσφαιρική ομάδα που παρουσίασε, μόνο ομάδα δεν ήταν. Ένα σύνολο καλογυμνασμένων παικτών, χωρίς όμως στοιχειώδη οργάνωση, στηριζόμενο αποκλειστικά σχεδόν στην ατομικότητα και το πάθος ορισμένων, με απώτερο ίσως σκοπό την προσωπική τους διάκριση και καταξίωση. Και όταν ο πραγματικός ηγέτης και συντονιστής λείψει, όπως συνέβη στον συγκεκριμένο αγώνα με την απουσία του Νεϊμάρ, τότε, με την πρώτη ψυχρολουσία, η ομάδα διαλύεται στα "εξ ων συνετέθη"...

Όμως το ποδόσφαιρο είναι το κατ' εξοχήν συλλογικό άθλημα. Οι ατομικές εξάρσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι σωτήριες, αλλά δεν φτάνουν. Και οι Γερμανοί το γνωρίζουν καλά.

Και έτσι προέκυψε το καταπληκτικό αυτό 7-1. Ένα γεγονός, που θα αφήσει το αποτύπωμά του στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία, ανεξάρτητα από την έκβαση του τελικού.

Σημείωση: Η γελοιογραφία (μια ακόμη άποψη) είναι του ΚΥΡ. 

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου