3 Ιουλίου 2014

"μικρή ΔΕΗ": ερωτήσεις και (γαλάζιες) απαντήσεις

Ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη και τους βουλευτές της εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία ενόψει της πολιτικής και επικοινωνιακής μάχης για το σχέδιο νόμου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ». Στο σημείωμα (non paper) αυτό καταγράφονται 7 ερωτήματα και επιδιώκεται να δοθούν αντίστοιχες απαντήσεις, με προφανείς αιχμές τόσο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του, όσο και για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Στο κείμενο του «γαλάζιου σημειώματος», το οποίο δημοσιεύει ολόκληρο η «Καθημερινή»*, μεταξύ άλλων αναφέρονται και οι εξής ερωτήσεις - απαντήσεις:

1. Τι τελικά, είναι η μικρή ΔΕΗ ;
• Η «Μικρή ΔΕΗ» είναι μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.

2. Γιατί επελέγη το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ και όχι άλλο μοντέλο;
• Η επιλογή του μοντέλου της «Μικρής ΔΕΗ» αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας.
• Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση, ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις.
• Με το μοντέλο αυτό διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας (προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας), ενώ ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, κάτι που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις.
• Δημιουργείται πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ
• Ο επενδυτής αναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες υφίστανται μονάδες παραγωγής .
• Όσον αφορά στη διαχείριση υδατικών πόρων από μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο έλεγχος ασκείται από το Κράτος.

3. Ισχύει η θέση το ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το «κακό κομμάτι» ενώ η «καλή ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί;
• Τα «επιχειρήματα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ψευδή! Η νέα εταιρεία θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ΔΕΗ, δηλ. οι παραγωγικές μονάδες που θα ανήκουν στη «Μικρή ΔΕΗ» είναι απόλυτα αντίστοιχες του 70% αυτών που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι η «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβάνει και «καλές» και «κακές» μονάδες. Επίσης το «μείγμα καλών και κακών» πελατών θα είναι ανάλογο μεταξύ των δύο εταιρειών.

4. Τα δίκτυα της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες;
• Ψέμα! Τα δίκτυα παραμένουν στον έλεγχο του κράτους. Ο ΑΔΜΗΕ (που προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησής του) είναι ο Διαχειριστής του δικτύου, και σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΗ. Με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ίδιο το κράτος, δηλ. το ελληνικό Δημόσιο, θα κατέχει την καταστατική μειοψηφία του ΑΔΜΗΕ, ελέγχοντας τα δίκτυα.
• Όσον αφορά τα «δίκτυα πόλεως» η αλήθεια είναι ότι δεν αποκρατικοποιούνται με τη «Μικρή ΔΕΗ», καθώς ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και δεν αποκρατικοποιείται.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι οι ιδιώτες θα αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος και θα καταργηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες
Προφανές ψέμα ή επιπόλαια άγνοια!
• Ο έλεγχος των τιμών του ρεύματος, της πορείας των επενδύσεων, των μονοπωλιακών πρακτικών, του κόστους δικτύων κλπ παραμένουν ως έχουν και σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
• Σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), αυτό δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά εργαλείο της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ΚΟΤ για την προστασία ευπαθών ομάδων. Αυτό θα επιβάλλεται και στη «Μικρή ΔΕΗ». Κοινωνική πολιτική δεν ασκεί η ΔΕΗ αλλά το Κράτος.

6. Τι σηματοδοτούν οι διακοπές ρεύματος από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ; 
 Διασυρμό της διεθνούς εικόνας της χώρας εν μέσω της καλύτερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών, ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων, απώλειες εσόδων για την ίδια την επιχείρηση που θα κληθούν αργότερα να πληρώσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, καθώς και προβλήματα για τη δημόσια υγεία ειδικά όταν οι διακοπές ρεύματος προγραμματίζονται για περίοδο υψηλού καύσωνα.

Πηγή: www.kathimerini.gr 02.07.2014
Το πλήρες κείμενο του γαλάζιου σημειώματος στο:
* 7 ερωτήσεις και 7 (γαλάζιες) απαντήσεις για τη «μικρή ΔΕΗ»
http://www.kathimerini.gr/774494/article/epikairothta/politikh/7-erwthseis-kai-7-galazies-apanthseis-gia-th-mikrh-deh

Σημείωση:
Είναι προφανές ότι η παρούσα ανάρτηση στο blog είναι ελλιπής. Δεν προσφέρει πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, καθόσον αποτελεί την άποψη της μιας πλευράς (της κυβερνητικής). Είναι σαφές ότι απαιτείται και η γνώση των απόψεων και της άλλης ή των άλλων πλευρών.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου