της Silvia Merler
Η Standard & Poor’s δημοσίευσε προσφάτως την παγκόσμια έκθεσή της για κρατικό χρέος για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η έκθεση κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας του χρέους της, που απεικονίζει ένα χάσμα Βορρά-Νότου στην πιστοληπτική ικανότητα, με τη Νορβηγία να είναι η λιγότερο (επικίνδυνη) και η Αργεντινή η περισσότερο (επικίνδυνη). Η Ελλάδα και η Κύπρος κατατάσσονται στην 5η και 6η θέση των πιο επικίνδυνων κρατών.
Τη Νορβηγία ακολουθούν η Σουηδία και οι ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην τέταρτη θέση, την οποία συνήθως καταλάμβανε η Γερμανία. Τα τέσσερα κράτη-μέλη του πυρήνα της ευρωζώνης (Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία), αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της πρώτης δεκάδας, ενώ μόνο δύο χώρες της «περιφέρειας της ευρωζώνης» βρίσκονται ακόμη στις χειρότερες δέκα. Η Ελλάδα και η Κύπρος κατατάσσονται στην 5η και 6η θέση των πιο επικίνδυνων κρατών, χαμηλότερα δύο και μία θέσεις αντιστοίχως. Οι τρεις κορυφαίες από πλευράς επικινδυνότητας είναι οι Αργεντινή, Βενεζουέλα και Ουκρανία.
Το θέμα με το report της S&P είναι ότι όλες οι κατατάξεις φαίνεται να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σιωπηρό προφίλ ρίσκου που προκύπτει από την κίνηση των CDSs. Τα CDSs χρησιμοποιούνται συνήθως ως υποκατάστατο του κόστους ασφάλισης έναντι της χρεοκοπίας συγκεκριμένης χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δώσουν μια έμμεση ένδειξη του κρατικού ρίσκου.
Ωστόσο, η αξιοπιστία των CDSs ως δείκτες κρατικού χρέους συχνά αμφισβητούνται, και από το ΔΝΤ, εξαιτίας της σχετικά χαμηλής ρευστότητας σε ένα τμήμα της αγοράς. Επιπλέον, όπου τα στοιχεία CDSs για το κράτος δεν είναι διαθέσιμα, η S&P χρησιμοποιεί μια κρατική τράπεζα ως υποκατάστατο για να υπολογίσει τα CDSs και συνεπώς το CPD της χώρας.
Ωστόσο, η αξιοπιστία των CDSs ως δείκτες κρατικού χρέους συχνά αμφισβητούνται, και από το ΔΝΤ, εξαιτίας της σχετικά χαμηλής ρευστότητας σε ένα τμήμα της αγοράς. Επιπλέον, όπου τα στοιχεία CDSs για το κράτος δεν είναι διαθέσιμα, η S&P χρησιμοποιεί μια κρατική τράπεζα ως υποκατάστατο για να υπολογίσει τα CDSs και συνεπώς το CPD της χώρας.
Έχει ενδιαφέρον να κοιτάξουμε περιληπτικά σε έναν άλλο δείκτη κρατικού ρίσκου ο οποίος προσφάτως αναθεωρήθηκε, δηλαδή τον δείκτη κρατικού ρίσκου της Blackrock. Ο δείκτης αυτός είναι ένα άθροισμα πολλών δεικτών που ομαδοποιούνται στις εξής 5 κατηγορίες: Την κατηγορία του FiscalSpace (40% στάθμιση), την External Finance Position (20% στάθμιση), την κατηγορία Financial Sector Health (στάθμιση 10%) και την κατηγορία Willingness to Pay (30% σταθμιση). Ο δείκτης αυτός έχει το πλεονέκτημα να αποκαλύπτει ποιες είναι οι πηγές του κρατικού ρίσκου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χωρών.
Η Νορβηγία βρίσκεται ξανά στην κορυφή της λίστας, ενώ Ελλάδα στο τέλος...
Πηγή: www.capital.gr
Περισσότερα στο:
http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=2068139
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1396-fact-of-the-week-norway-is-the-safest-place-on-earth/
Σημειώσεις:
Σημειώσεις:
Τα credit default swaps (CDS) είναι συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία αγοράζουν οι επενδυτές (η κατοχή αντίστοιχων ομολόγων δεν είναι απαραίτητος προϋπόθεση) για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης.
Ο δείκτης CPD (Cumulative probability of default) παρουσιάζει την ποσοστιαία πιθανότητα μιας χώρας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου