Ο εποικισμός είναι «κόκκινη γραμμή» για την ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζει μεταξύ άλλων "Ο Φιλελεύθερος" σε κύριο άρθρο του, καθότι αλλοιώνει τον κυπριακό χαρακτήρα του κράτους και χωρίς την αναχώρηση των εποίκων ο επιχειρούμενους συνεταιρισμός δεν γίνεται με τους Τουρκοκύπριους αλλά με έναν πληθυσμό - ξένο σώμα προς την Κύπρο, που αποτελεί την πλειοψηφία στα κατεχόμενα, παράλληλα δε διαιωνίζει την παρουσία του τουρκικού κράτους στο νησί. Ολόκληρο το άρθρο στη συνέχεια:
Οι πληροφορίες που έρχονται από τα κατεχόμενα για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο κεφάλαιο των εποίκων, είναι απογοητευτικές. Δεν είναι καινούργιες θέσεις, αλλά στο πλαίσιο μιας συνδιαλλαγής αναμέναμε ότι και η τουρκική πλευρά, όπως και η δική μας, θα το είχε πάρει απόφαση ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά όταν εκφράζονται ακραίες αδιάλλακτες θέσεις επί όλων των ζητημάτων. Το ζήτημα του παράνομου εποικισμού (το διεθνές δίκαιο να υπενθυμίσουμε θεωρεί τον εποικισμό ως διεθνές έγκλημα πολέμου) έτυχε εγκληματικού χειρισμού και από τις ελληνοκυπριακές ηγεσίες, που επέτρεψαν να ξεφύγει από το πλαίσιο της παρανομίας, επέτρεψαν να μπουν στα συρτάρια και να ξεχαστούν και διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις που υποδείκνυαν την παρανομία και ανέχθηκαν να προβάλλεται ως «ανθρωπιστικό ζήτημα». Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να εμφανίζεται η τουρκική πλευρά ως αδικημένη όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις για αποχώρηση εποίκων. Τώρα, διαρροές πληροφοριών στα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πρόταση, που εντάσσεται και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, για παραμονή όσων εποίκων παντρεύτηκαν με Τουρκοκύπριους και των παιδιών τους και αποχώρηση των υπολοίπων. Όμως, η τουρκική πλευρά και ο διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα εμφανίζονται αγανακτισμένοι με αυτή την πρόταση και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αποχώρηση εποίκων και όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους θα πρέπει να γίνουν αυτομάτως πολίτες του νέου κράτους.
Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το ζήτημα και απέδειξε ότι έχει την πρόθεση να συζητήσει και την ανθρωπιστική πλευρά του. Όμως, με τις θέσεις που προβάλλονται από την τουρκική πλευρά είναι φανερό ότι τα περιθώρια για συμβιβαστικούς χειρισμούς στενεύουν. Γι΄ αυτό πρέπει η ηγεσία μας να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός, ότι: Ο εποικισμός είναι «κόκκινη γραμμή» για την πλευρά μας καθότι: α) αλλοιώνει τον κυπριακό χαρακτήρα του κράτους και χωρίς την αναχώρηση των εποίκων ο επιχειρούμενους συνεταιρισμός δεν γίνεται με τους Τουρκοκύπριους αλλά με έναν πληθυσμό - ξένο σώμα προς την Κύπρο, που αποτελεί την πλειοψηφία στα κατεχόμενα, β) δημιουργεί συνθήκες γενοκτονίας στις περιοχές που εποικίζονται, γ) διαιωνίζει την παρουσία του τουρκικού κράτους στο νησί, και δ) παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ασφαλώς έχουμε συνείδηση των συμβιβασμών, που πρέπει να γίνουν από τη στιγμή που αποφασίσαμε τη διαπραγμάτευση. Και ως προς τούτο οι ηγεσίες μας το έχουν αποδείξει εμπράκτως άπειρες φορές. Όμως, καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι για την αδύνατη πλευρά, που είναι η ελληνοκυπριακή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία και την επιβουλή παρά μόνο ο δρόμος της επιμονής στο διεθνές δίκαιο. Η αποδοχή εκπτώσεων οδηγεί την τουρκική πλευρά, όλο και σε βαθύτερη αδιαλλαξία.
Άρθρο του «Φιλελεύθερου»
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/210290/oi-epoikoi-kai-to-diethnes-dikaio#sthash.cmvGNT1H.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου