10 Ιουλίου 2014

Τι ακριβώς συνέβη στην Πορτογαλία;

από το capital.gr

Το ξαφνικό κύμα πανικού που έσπειρε στις αγορές η αδυναμία μιας πορτογαλικής εταιρείας να αποπληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της, μάς υποχρεώνει να γυρίσουμε μία μέρα πίσω, εκεί που ξεκίνησαν όλα, με την επίμαχη ανακοίνωση που άφηνε εκτεθειμένο έναν μικρό αριθμό πελατών μιας ελβετικής τράπεζας. Στο δια ταύτα:

Ο πορτογαλικός όμιλος Espírito Santo International καθυστέρησε να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο χρέος που είχε πουλήσει σε πελάτες της ιδιωτικής του τράπεζας στην Ελβετία, εγείροντας φόβους πως όλοι οι κάτοχοι εμπορικών χρεογράφων του ομίλου θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με... "κούρεμα".

Η εν λόγω ιδιωτική ελβετική τράπεζα, Banque Privee Espírito Santo, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η καθυστέρηση στις πληρωμές χρέους που εκδόθηκε από τη μητρική εταιρεία Espírito Santo International επηρεάζει «λίγους πελάτες» και πως ο όμιλος φέρει την αποκλειστική ευθύνη. «Η τράπεζα έχει ζητήσει να γίνουν οι πληρωμές από την Espírito Santo International και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να υπερασπιστεί το συμφέρον των πελατών της», ανέφερε η Banque Privee Espírito Santo στην ανακοίνωσή της.

Η Espírito Santo International όμως έχει στην κατοχή της μερίδιο 25% στην Banco Espírito Santo -η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας- μέσω της θυγατρικής της Espírito Santo Financial Group. Η Banco Espírito Santo έχει με τη σειρά της πουλήσει χρέος που έχει εκδώσει ο μητρικός όμιλος σε επενδυτές λιανικής, καθώς και θεσμικούς επενδυτές.

Εκπρόσωπος της Banco Espírito Santo είπε πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις του ομίλου απέναντι στους πελάτες αυτούς. Άλλωστε οι πελάτες της τράπεζας προστατεύονται περαιτέρω από ένα «μαξιλάρι» 700 εκατ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη η Espírito Santo Financial για έκτακτη ανάγκη.

Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε να εξαπλωθούν φόβοι πως οι επενδυτές του ομίλου μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους, οδηγώντας την Τετάρτη στα «Τάρταρα» τις μετοχές των δύο εταιρειών που διαπραγματεύονται στη Λισαβόνα. Η μετοχή της Banco Espírito Santo έκλεισε με απώλειες 4,7% στα 0,62 ευρώ, ενώ η μετοχή της Espírito Santo Financial έκανε βουτιά 11%, κλείνοντας στα 1,30 ευρώ.

Μία ημέρα μετά, το κλίμα ανησυχίας επιδεινώθηκε. Τι κι αν σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η Banco Espirito Santo είναι προστατευμένη: η διαπραγμάτευση της μετοχής της ανεστάλη μετά τη «βουτιά» κατά 17% που ακολούθησε την πτώση των τιμών των ομολόγων της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ανάλογητύχη είχε και η μετοχή της Espírito Santo Financial που βρέθηκε να υποχωρεί 15%. «Η αναστολή οφείλεται στις εν εξελίξει δυσκολίες του μεγαλύτερου μετόχου της, την Espírito Santo International», εξήγησε η διοίκηση.

Προς τι ο πανικός

Τα οικονομικά πρόβληματα της Espirito Santo πυροδότησαν ανησυχίες για την υγεία άλλων τραπεζών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αλλά και για τους μηχανισμούς που επεξεργάζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το χειρισμό των προβληματικών τραπεζών της περιοχής.

«Η τρέχουσα αντίληψη είναι πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ωστόσο προκάλεσε νευρικότητα στον χρηματοπιστωτικό κόσμο», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. "Η Banco Espirito Santo είναι το πιο σημαντικό γεγονός αυτή τη στιγμή και επηρεάζει τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μετοχές και ομόλογα της πορτογαλικής τράπεζας", σχολίασε στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Saxo Bank.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, πως η είδηση των οικονομικών προβλημάτων του μητρικού ομίλου δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ο τελευταίος έλεγχος που διέταξε η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας έδειξε το Μάιο πως η Espírito Santo International αντιμετώπιζε «σοβαρή οικονομική κατάσταση», ενώ ο ισολογισμός της παρουσίαζε «ανωμαλίες».

Ο όμιλος αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο για τη χρηματοδότηση της δραστηριότητάς του και την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Η πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες που τον αφορούν είναι περιορισμένη καθώς δεν είναι εισηγμένος στο πορτογαλικό χρηματιστήριο.

Πηγή: www.capital.gr Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Τι ακριβώς συνέβη στην Πορτογαλία;

http://www.capital.gr/News.asp?id=2061127






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της αποφάσισε η Espírito Santo Financial Group SA. Όπως δήλωσε η διοίκηση του ομίλου η αναστολή οφείλεται στις «εν εξελίξει δυσκολίες του μεγαλύτερου μετόχου της, την Espírito Santo International S.A.” χωρίς να προχωρήσει ωστόσο σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
    Οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν στη συνέχεια την αναστολή διαπραγμάτευσης και της Banco Espirito Santo (κατέγραφε πτώση 15,12%).
    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή