8 Ιουλίου 2014

Η κατάρρευση των δημόσιων επενδύσεων υπονομεύει την ανάκαμψη

"Aυτό που συνέβη είναι απλούστατο: είχαμε μια τεράστια φούσκα ακινήτων και, όταν έσκασε, άφησε μια τρύπα δαπανών. Ολα τα όλα είναι υποσημειώσεις"... "Η κατάλληλη αντιμετώπιση ήταν εξ ίσου απλή: καλύπτουμε την τρύπα με τη ζήτηση"... "Από το 2008 έχουμε πάρα πολλούς ανέργους, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών, και πάρα πολλά κεφάλαια που δεν έχουν πώς να επενδυθούν. Η λύση θα ήταν να επιστρατεύσουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό σε επενδύσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν αυτά τα αδρανή κεφάλαια". Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάλυσή του ο Paul Krugman στο The New York Times, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, και συνεχίζει:

"Εκείνο που έγινε, όμως, ήταν ακριβώς το αντίθετο: μια άνευ προηγουμένου μείωση των δαπανών για έργα υποδομών. Από τις αρχές του 2008 οι δαπάνες για κατασκευές έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20%. Από πολιτικής απόψεως, αυτό αποτελεί μια σχεδόν σουρεαλιστικά παράλογη εξέλιξη: κατορθώσαμε να αποδυναμώσουμε την οικονομία μας βραχυπρόθεσμα, ενώ παράλληλα υπονομεύουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της. Και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν χειρότερα"... τονίζει ο αρθρογράφος και αναφέρει ως παράδειγμα ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος εκείνο των αυτοκινητόδρομων, όπου πλέον θα πρέπει να σταματήσουν τα έργα κατασκευής ή αποκατάστασης. 

"Η κατάρρευση των δημόσιων επενδύσεων υπήρξε πολιτική επιλογή" συμπεραίνει ο Paul Krugman για να καταλήξει ότι ..."ο συνδυασμός μιας ιδεολογίας που εναντιώνεται σε ορισμένους φόρους με μια υστερία κατά των ελλειμμάτων μας αναγκάζει να αφήσουμε να καταστραφούν οι αυτοκινητόδρομοι και το μέλλον μας".

Πηγή: απόσπασμα από άρθρο στην kathimerini.gr 08.07.2014 
Ολόκληρη η ανάλυση στο: 
Η κατάρρευση των δημόσιων επενδύσεων υπονομεύει την ανάκαμψη
http://www.kathimerini.gr/775275/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-katarreysh-twn-dhmosiwn-ependysewn-yponomeyei-thn-anakamyh






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου