8 Ιουλίου 2014

Ποδόσφαιρο και ψυχική υγεία

από το social-consultancy.blogspot.gr
της 
ψυχολόγου Φωτεινής Λέκκα

Το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι ασκεί σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία και πιο συγκεκριμένα στα συναισθήματα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοεκτίμηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Απόδραση: 
Οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και η ψυχαγωγία μας διευκολύνουν να αποδράσουμε από το άγχος και τις μικρές ή μεγάλες πιέσεις της καθημερινής ζωής. Ο χρόνος που αφιερώνεται στο ποδόσφαιρο είναι μια μορφή απόδρασης από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας. 

Συναισθήματα: Η προσμονή μιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης συνοδεύεται από ενθουσιασμό και συγκίνηση για το άγνωστο αποτέλεσμα. Η επιτυχία της ομάδας που υποστηρίζουμε πυροδοτεί συναισθήματα ευτυχίας και ευφορίας και μάλιστα σε συλλογικό επίπεδο. Η ταύτιση με την επιτυχία της ομάδας βελτιώνει τη διάθεση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Κάθαρση: Η συμπεριφορά των οπαδών (ντύσιμο, ρούχα, ουρλιαχτά πανηγυρισμού, έντονες χειρονομίες και συνθήματα) μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα της κάθαρσης από συσσωρευμένη εσωτερική πίεση. Έτσι, διευκολύνεται η εκτόνωση κατά κοινωνικά αποδεκτό τρόπο έντονων και εσωτερικευμένων συναισθημάτων, όπως ματαίωση, δυσφορία, θλίψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των ανδρών που γενικά δυσκολεύονται περισσότερο στη συναισθηματική έκφραση. 

Συλλογικότητα: Η παρακολούθηση του ποδοσφαίρου και η υποστήριξη μιας ομάδας αποτελούν ευκαιρία για ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών με άλλους ανθρώπους. Οι οπαδοί διαχωρίζουν τις ομάδες σε ξεχωριστές κατηγορίες και ταυτίζονται με αυτή στην οποία νιώθουν ότι ανήκουν. Οι πολιτισμικές και οι οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες παίζουν συνήθως καθοριστικό ρόλο στην ταύτιση αυτή. Η υποστήριξη μιας ομάδας και οι συναντήσεις για την παρακολούθηση των αγώνων αποτελούν ευκαιρία για συμμετοχή σε μια κοινή δραστηριότητα με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες αξίες και ενδιαφέροντα. Έτσι, ενισχύεται η αίσθηση συμμετοχής σε μια ευρύτερη ομάδα και μειώνεται η αίσθηση κοινωνικού αποκλεισμού. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια ισχυρή κοινωνική ταυτότητα, η οποία, κατά κανόνα, παραμένει σταθερή στο χρόνο ακόμα κι αν η ομάδα χάσει. Αυτό σημαίνει ότι για τους οπαδούς η αξία αυτής της ταυτότητας είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η υποστήριξη της ίδιας ομάδας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης στην ταυτότητα αυτή.

 Ανδρισμός και εκδραμάτιση επιθετικότητας: Υποστηρίζεται ότι το ποδόσφαιρο προσφέρει τη δυνατότητα εκδραμάτισης του τελετουργικού μιας πολεμικής μάχης. Αυτό αφορά μη βίαιες συμπεριφορές τελετουργικού χαρακτήρα που στόχο έχουν να κλονίσουν το ηθικό του αντιπάλου πριν και κατά τη διάρκεια της «μάχης», όπως συνθήματα και εκτόξευση απειλών. Ειδικά οι άνδρες επιτρέπεται να αποδείξουν την ικανότητά τους να διεκδικούν και να υποστηρίζουν τον εαυτό και την ομάδα τους. Επίσης, οφείλουν να προστατέψουν την καλή φήμη της ομάδας στην οποία ανήκουν. Είτε πρόκειται για παίκτες είτε για οπαδούς, ο ρόλος τους είναι να προστατέψουν την «τιμή» της ομάδας τους και να τη δοξάσουν, κατατροπώνοντας τους αντιπάλους, όπως ακριβώς στον πόλεμο. 

Κοινωνικότητα και ψυχική υγεία: Οι στενές και ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις είναι αποδεδειγμένο ερευνητικά ότι αποτελούν κεντρικό παράγοντα για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Το ποδόσφαιρο μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία και τη διατήρηση φιλικών και οικογενειακών σχέσεων. Αποτελεί ευκαιρία για κοινωνικές συναντήσεις σε τακτική βάση και για ανταλλαγή απόψεων, καθώς πάντα υπάρχει κάποιο θέμα άξιο για συζήτηση και σχολιασμό. Επιπλέον, δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μέσα από το μοίρασμα της αγωνίας για το αποτέλεσμα και τον πανηγυρισμό της νίκης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το κοινωνικό και το οικονομικό επίπεδο των οπαδών. Επιπλέον, διευκολύνει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που είναι κοινωνικά συνεσταλμένοι ή δυσκολεύονται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους. Περισσότερο από το 90% των ατόμων που παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες συνοδεύονται από φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους. Ειδικά όσον αφορά στις οικογενειακές σχέσεις, το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυσή τους και ιδιαίτερα στη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου. Πολλοί άνδρες θεωρούν το ποδόσφαιρο ως σημαντικό κομμάτι της σχέσης με τους γιους τους. Σε μια έρευνα φάνηκε ότι οι περισσότεροι οπαδοί παρακολούθησαν τον πρώτο τους αγώνα μαζί με τον πατέρα τους. Μάλιστα, η σχέση πατέρα και γιου που δημιουργείται γύρω από το ποδόσφαιρο φαίνεται ότι είναι μία από αυτές που διατηρούνται σταθερές και αναλλοίωτες στο χρόνο.

Φωτεινή Λέκκα, Ψυχολόγος

Πηγή: αναδημοσίευση από το www.social-consultancy.blogspot.gr
http://www.social-consultancy.blogspot.gr/2014_06_01_archive.html

The Beauty Of Football (video):







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου