11 Ιουλίου 2014

O Lebron επιστρέφει σπίτι...


Η αγωνία τελείωσε, ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του κόσμου αποφάσισε. Τέσσερα χρόνια και δύο πρωταθλήματα μετά, ο Lebron James επιστρέφει στο Cleveland. Τέσσερα χρόνια πιο ώριμος και έχοντας μάθει από τα λάθη του, ο James επιλέγει αυτή τη φορά να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς ηχηρές ανακοινώσεις και χωρίς πάρτι. Με ένα λιτό, προσωπικό, σχεδόν ποιητικό κείμενο, το οποίο σας παρουσιάζουμε μεταφρασμένο παρακάτω:

"Πρωτού να νοιάζεται κανείς για το που θα παίζω μπάσκετ, ήμουν ένα παιδί από το βορειοανατολικό Οχάιο. Εκεί περπατούσα. Εκεί έτρεχα. Εκεί έκλαιγα. Εκεί μάτωνα. Κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου. Οι άνθρωποι εκεί με είδαν να μεγαλώνω. Μερικές φορές νοιώθω σαν να είμαι ο υιός τους. Το πάθος τους είναι συντριπτικό. Αλλά μου δίνει δύναμη. Θέλω να τους δώσω ελπίδα όταν μπορώ. Θέλω να τους εμπνεύσω όταν μπορώ. Η σχέση μου με το βορειοανατολικό Οχάιο είναι μεγαλύτερη από το μπάσκετ. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει πριν από τέσσερα χρόνια. Το έχω συνειδητοποιήσει τώρα.

Θυμάστε όταν ήμουν εκεί στο Boys & Girls Club το 2010; Σκεφτόμουν, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο. Το ένοιωθα. Άφηνα πίσω μου κάτι που μου πήρε πολύ καιρό για να χτίσω. Αν έπρεπε να το ξανακάνω όλο από την αρχή, προφανώς θα το χειριζόμουν διαφορετικά, αλλά και πάλι θα έφευγα. Το Miami ήταν για μένα σχεδόν ότι είναι το κολέγιο για άλλα παιδιά. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι. Έγινα καλύτερος σαν παίκτης και καλύτερος σαν άνδρας. Έμαθα από μία ομάδα που είχε φτάσει εκεί που ήθελα να φτάσω. Πάντα θα θυμάμαι το Miami σαν το δεύτερο σπίτι μου. Χωρίς τις εμπειρίες που είχα εκεί, δε θα μπορούσα να κάνω ότι κάνω σήμερα.


Πήγα στο Miami για τον D-Wade (Dwayne Wade) και τον CB (Chris Bosh). Κάναμε θυσίες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον UD (Udonis Haslem). Μου άρεσε που έγινα ένας μεγάλος αδερφός για τον Rio (Mario Chalmers). Πίστευα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι μαγικό αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Και ακριβώς αυτό κάναμε! Το πιο δύσκολο πράγμα, είναι να αφήσω πίσω αυτό που έχτισα με αυτά τα παιδιά. Έχω μιλήσει με κάποιους από αυτούς και θα μιλήσω στους άλλους. Τίποτα δε θα αλλάξει ποτέ αυτά που καταφέραμε. Είμαστε για πάντα αδέρφια. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Micky Arison και τον Pat Riley που μου χάρισαν τέσσερα απίστευτα χρόνια.


Γράφω αυτή την έκθεση γιατί θέλω να έχω την ευκαιρία να εξηγήσω τις κινήσεις μου αδιάλειπτα. Δε θέλω κανείς να πιστέψει πως εγώ και ο Erik Spoelstra δεν τα πηγαίναμε καλά. Ή ότι εγώ και ο Riles (Pat Riley) δεν τα πηγαίναμε καλά. Ή ότι οι Heat δε μπορούσαν να χτίσουν τη σωστή ομάδα. Αυτά είναι απολύτως αναληθή.


Δε θα κάνω ούτε συνέντευξη τύπου ούτε πάρτι. Μετά από αυτό, είναι ώρα για δουλειά.


Όταν άφησα το Cleveland, είχα μια αποστολή. Αναζητούσα πρωταθλήματα και κερδίσαμε δύο. Αλλά το Miami ήδη γνώριζε πως είναι να κερδίζεις ένα πρωτάθλημα. Η πόλη μας δεν είχε αυτό το αίσθημα για πολύ, πολύ, πολύ καιρό. Ο στόχος μου παραμένει να κερδίσω όσο περισσότερους τίτλους μπορώ, χωρίς αμφιβολία. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι να φέρω ένα τρόπαιο ξανά στο βορειοανατολικό Οχάιο.


Πάντα πίστευα πως θα επέστρεφα στο Cleveland για να ολοκληρώσω την καριέρα μου εκεί. Απλώς δεν ήξερα πότε. Μετά το τέλος της σεζόν, το να αλλάξω ομάδα δεν ήταν καν στις σκέψεις μου. Αλλά έχω δύο αγοράκια και η γυναίκα μου, Savannah, είναι έγγυος με ένα κοριτσάκι. Άρχισα να σκέφτομαι πως θα είναι να μεγαλώσω την οικογένειά μου στη γεννέτηρά μου. Είδα και τις άλλες ομάδες, αλλά δε θα άφηνα ποτέ το Miami, παρά μόνο για το Cleveland. Όσο περισσότερος καιρός περνούσε, τόσο πιο σωστό φάνταζε. Αυτό είναι που με κάνει ευτυχισμένο.


Για να κάνω την κίνηση αυτή χρειαζόμουν την υποστήριξη της γυναίκας μου και της μητέρας μου, που μπορούν να γίνουν πολύ σκληρές όταν χρειάζεται. Το γράμμα του Dan Gilbert, οι αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του Cleveland, το κάψιμο των αθλητικών εμφανίσεων -- ήταν σκληρό για εκείνες να τα βλέπουν όλα αυτά. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Θα ήταν εύκολο να πω "εντάξει, δε θέλω να ξανασχοληθώ με αυτούς τους ανθρώπους ποτέ ξανά". Αλλά τότε σκέφτηκα και την άλλη πλευρά. Κι αν ήμουν εγώ ένα παιδί που είχε σαν πρότυπό του έναν αθλητή, που τον έκανε να θέλει να πετύχει περισσότερα στη ζωή του και ξαφνικά αυτός ο αθλητής έφευγε; Πως θα αντιδρούσα; Μίλησα με τον Dan, πρόσωπο-με-πρόσωπο, άντρας-προς-άντρα. Τα βρήκαμε. Όλοι κάνουν λάθη. Και εγώ έχω κάνει λάθη. Ποιός είμαι εγώ που θα κρατήσω κακία;


Δεν υπόσχομαι το πρωτάθλημα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το πετύχει κανείς αυτό. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη. Σε καμία περίπτωση. Φυσικά θέλω να κερδίσω την επόμενη σεζόν, αλλά είμαι ρεαλιστής. Θα είναι μια μακρά διαδικασία, πολύ μακρύτερη από ότι ήταν το 2010. Η υπομονή μου θα δοκιμαστεί. Το γνωρίζω αυτό. Μπαίνω σε μια κατάσταση με μία νεαρή ομάδα και έναν νέο προπονητή. Εγώ θα είμαι ο παλιός. Αλλά με εξάπτει να ενώσω μια ομάδα παικτών και να τους βοηθήσω να φτάσουν μέρη που δεν ήξεραν ότι μπορούν να φτάσουν. Βλέπω τον εαυτό μου σαν μέντορα τώρα και είμαι ενθουσιασμένος που θα οδηγήσω μερικούς από αυτούς τους ταλαντούχους παίκτες. Πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω τον Kyrie Irving να γίνει ένα από τους καλύτερους play makers του πρωταθλήματός μας. Πιστεύω πως μπορώ να ανεβάσω τον Tristan Thompson και τον Dion Waiters. Και δε βλέπω την ώρα να σμίξω ξανά με τον Anderson Varejao, ένα από τους αγαπημένους μου συμπαίκτες.


Αλλά η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με τους παίκτες ή την ομάδα. Πιστεύω πως το κάλεσμά μου εδώ ξεπερνά το μπάσκετ. Έχω την ευθύνη να ηγηθώ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αυτό το βλέπω πολύ σοβαρά. Η παρουσία μου μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Miami, αλλά νομίζω πως σημαίνει περισσότερα για την γεννέτηρά μου. Θέλω τα παιδιά στο βορειοανατολικό Οχάιο, καθώς και οι εκατοντάδες τριτοετής που χορηγώ μέσω του ιδρύματός μου στο Akron, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει κανείς. Ίσως μερικοί να γυρίσουν πίσω μετά το κολέγιο και να ξεκινήσουν μια οικογένεια ή μία επιχείρηση. Αυτό θα με έκανε να χαμογελάω. Η κοινότητά μας, που δοκιμάστηκε τόσο πολύ, χρειάζεται κάθε ταλέντο που έχει στη διάθεσή της.


Στο βορειοανατολικό Οχάιο τίποτα δε σου χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με κόπο. Πρέπει να δουλέψεις για αυτά που έχεις.


Είμαι έτοιμος για την πρόκληση. Επιστρέφω σπίτι."

Lebron James







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου