5 Αυγούστου 2014

Το υποβρύχιο που... φοριέται επιστρέφει στα Αντικύθηρα

Αν αφήσει κανείς το επιστημονικό σκέλος στην άκρη, ακούγεται σχεδόν ρομαντικό, ένας οφειλόμενος φόρος τιμής: σύγχρονοι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας -μια διαστημικού τύπου καταδυτική στολή-, θα επιστρέψουν, σύμφωνα με την "Καθημερινή", φέτος στον τόπο του ναυαγίου των Αντικυθήρων που χάθηκε το 60-50 π.Χ. Θα ξαναβρεθούν δηλαδή στο σημείο όπου εντοπίστηκε αυτό που σήμερα θεωρούμε τον πρώτο γνωστό υπολογιστή της ανθρωπότητας:
ένα λεπτεπίλεπτο τεχνούργημα με γρανάζια και μηχανισμό, του οποίου αντίστοιχες εφαρμογές βρέθηκαν μόνο 14 αιώνες μετά, σε ρολόγια του Μεσαίωνα, καθώς οι αρχαίοι ανακύκλωναν τα μέταλλα και σπανίως βρίσκουμε μεταλλικά αντικείμενα σε ανασκαφές. Ο μηχανισμός σώθηκε ακριβώς διότι παρέμεινε στη θάλασσα.

Η εντυπωσιακή στολή Exosuit, που κατασκευάστηκε από την καναδέζικη εταιρεία Nuytco Research, μας ξαναγυρίζει στο παρελθόν για έναν ακόμη λόγο. Το σκάφανδρο του 21ου αιώνα μάς θυμίζει τον απίστευτο ηρωισμό των Σύμιων σφουγγαράδων, οι οποίοι κατάφεραν με αυτοθυσία και υποτυπώδη εξοπλισμό το 1900-1901 να ανασύρουν από τον πυθμένα του Αιγαίου το πλουσιότερο και σημαντικότερο αρχαίο φορτίο που έχει εντοπιστεί έως τις ημέρες μας: αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, χρηστικά είδη, μαζί με το θαυμαστό αντικείμενο με τα γρανάζια που είδαμε από κοντά στην εξαιρετική έκθεση που μόλις τελείωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι η αναχώρηση του πλοίου έγινε από κάποιο ελληνικό λιμάνι με κατεύθυνση τη Ρώμη, η οποία συγκέντρωνε καλλιτεχνικούς θησαυρούς που κοσμούσαν δημόσιους χώρους ή κατέληγαν στις βίλες των αριστοκρατών.

Στο λίκνο της ενάλιας αρχαιολογίας
Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Συναπαρτίζεται από μέλη πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων και εθνικοτήτων (Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole, Ελβετοί μηχανικοί που κατασκεύασαν ρολόι με τις λειτουργίες του μηχανισμού, Ελληνες αρχαιολόγους κ.ά.), ενώ η χρηματοδότηση είναι διεθνής και ελληνική. Τον γενικό έλεγχο και συντονισμό έχει αναλάβει η δική μας Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που έχει στην εποπτεία της «το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο», όπως είπε στο «Κ» η επικεφαλής της, Αγγελική Σίμωση, εννοώντας τον ελληνικό βυθό, στον οποίο έχουν καταγραφεί περίπου 1.400 αρχαία ναυάγια.

Το πιο διάσημο είναι αυτό των Αντικυθήρων, όχι μόνο για τη σημασία των ευρημάτων του, αλλά και για το γεγονός ότι στα νερά του μικρού νησιού γεννήθηκε η υποβρύχια αρχαιολογία. «Είναι το λίκνο αυτής της επιστήμης», λέει ο αρχαιολόγος - δύτης της Εφορείας Θεοτόκης Θεοδούλου, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Exosuit στη Βοστώνη και περιμένει με ανυπομονησία να φορέσει τη στολή και να κατεβεί στο ναυάγιο. Tο ίδιο πρόγραμμα παρακολούθησαν ο εκπαιδευτής και τεχνικός δύτης Αλέξανδρος Σωτηρίου και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, που επίσης θα συμμετάσχει στην επιχείρηση.

Ολα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα το φθινόπωρο στη χώρα μας, καθώς το στοίχημα της επιστροφής στα Αντικύθηρα είναι μεγάλο...

Πηγή: 
www.kathimerini.gr 04.08.2014
Ολόκληρο το ρεπορταζ της Μαργαρίτας Πουρνάρα στο:
Το Exosuit πάει Αντικύθηρα
http://www.kathimerini.gr/778800/article/epikairothta/ellada/to-ypovryxio--poy-forietai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου