9 Αυγούστου 2014

Εκδηλώσεις Πανσελήνου και Δεκαπενταύγουστου στην Αθήνα

 Εκδηλώσεις τη νύχτα της πανσέληνου: 

Όσοι βρίσκονται στην πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τη συνοδεία μουσικής ή να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις σε μουσεία, μνημεία και άλλους χώρους, που ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό έως αργά τη νύχτα.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από όπερες, επιλογές από τον κινηματογράφο και έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ οι εκθεσιακές αίθουσες θα είναι επισκέψιμες με ελεύθερη είσοδο από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. Οι Μ. Στρόφαλης, Φ. Χρήστου και Α. Τρούνι θα τραγουδήσουν για τα «Φεγγάρια της Μεσογείου» στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα δώσει συναυλία στα Μεγάλα Προπύλαια του Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα φιλοξενήσει την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης».

Ακόμη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας ο Δημήτρης Βασιλάκης (σαξόφωνα/φωνητικά), η Μαρία Χριστίνα (ηλεκτρική άρπα) και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (κρουστά) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τζαζ, έθνικ και κλασικές μελωδίες. 

Συνθέσεις του Θεόδωρου Λεμπέση, εμπνευσμένες από κείμενα του Σοφοκλή, του Σαίξπηρ, του Λόρκα κ.ά., θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Καλογήρου και Δημήτρης Παπανικολάου και η λυρική ερμηνεύτρια Βασιλική Καραγιάννη στον χώρο εκτός περίφραξης του Ιερού του Ποσειδώνος, στο Σούνιο, νότια από το περίπτερο του ΕΟΤ. 

Τέλος, ανοιχτό ως τις 10 μ.μ. θα παραμείνει το Λουτρό των Αέρηδων, ενώ το ωράριο λειτουργίας του Ολυμπιείου παρατείνεται έως τα μεσάνυχτα.

Πέρα από τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης, εκδηλώσεις υπό το φως της πανσελήνου θα πραγματοποιηθούν στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Studio «Λάθος Κίνηση» (Πλατεία Κουμουνδούρου 25, στις 9.30 μ.μ.) και στο Bios (Πειραιώς 84).

Μουσεία ανοικτά και τον Δεκαπενταύγουστο:

Το Βυζαντινό Μουσείο θα είναι ανοιχτό και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και ακολουθεί κανονικό ωράριο λειτουργίας Δευτέρα με Κυριακή, από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ. Στο αίθριό του, υπάρχει η εντυπωσιακή εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λαιμού, ένα πλεούμενο που κάποτε μετέφερε λαθρομετανάστες.

Λίγο πιο κάτω, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που είναι κλειστό κάθε Τρίτη και ανοιχτό Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο 10 π.μ. με 5 μ.μ., Πέμπτη 10 π.μ. με 8 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ. με 5 μ.μ., παρουσιάζει την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας 2013, με το βίντεο «Ιστορία Μηδέν», του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζοντας προς το Σύνταγμα, μόνο το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη είναι ανοικτό αυτές τις ημέρες, καθώς το Ισλαμικό κλείνει από τις 11 ώς και τις 18 Αυγούστου, ενώ για όλο τον μήνα παραμένει κλειστό το κτίριο της Πειραιώς και η Πινακοθήκη Γκίκα. Στην Κουμπάρη όμως, που λειτουργεί Τετάρτη, Παρασκευή 9:00 π.μ με 5 μ.μ., Πέμπτη και Σάββατο από τις 9 μ.μ. ώς τα μεσάνυχτα και Κυριακή 9 π.μ. με 3 μ.μ., μπορείτε να δείτε ένα ωραίο αφιέρωμα για τον καπνό.

Το Νομισματικό Μουσείο στην καρδιά της πρωτεύουσας (επί της Πανεπιστημίου), που είναι ανοιχτό Τρίτη έως και Κυριακή από τις 8.30 π.μ. με 4 μ.μ., έχει μια ενδιαφέρουσα μόνιμη έκθεση αλλά και περιοδικά αφιερώματα που κρατούν ως το φθινόπωρο. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και τον Δεκαπενταύγουστο.

Το ίδιο ισχύει μάλλον και για το Μουσείο της Ακρόπολης για την ημέρα της αργίας, αν και θα ήταν καλό να τηλεφωνήσετε πρώτα στο 210 9000900 για επιβεβαίωση. Το ωράριο είναι Δευτέρα 8 π.μ. με 4 μ.μ., Τρίτη έως και Κυριακή 8 π.μ. με 8 μ.μ., καθώς και Παρασκευή 8 π.μ. με 10 μ.μ.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Φωτογραφίες: Ado και Takis Ant
Περισσότερα στα:
Το φεγγάρι φέρνει εκδηλώσεις
Δεκαπενταύγουστος με ανοιχτά μουσεία






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Στις 20.44 το βράδυ της Κυριακής (ώρα η Ελλάδας) το φεγγάρι θα βρεθεί στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη, που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα. Αυτό θα συμβεί μόλις 26 λεπτά πριν το φεγγάρι περάσει επίσημα στη φάση της πανσελήνου.
    Σύμφωνα με τη NASA, η «υπερπανσέληνος» αυτή θα είναι έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή από ό,τι οι πανσέληνοι στο απόγειο, όταν η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της.
    Πηγή: news.in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή