4 Αυγούστου 2014

Συγκέντρωση πλούτου σε Κίνα και ΗΠΑ

Μεγάλη συγκέντρωση πλούτου σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού παρατηρείται τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το 1% των πιο εύπορων κινέζικων νοικοκυριών ελέγχει περισσότερο από το 1/3 του συνολικού πλούτου της Κίνας, σύμφωνα με άρθρο του businessweek που δημοσιεύει το capital.gr. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών ελέγχει το 40% του πλούτου της χώρας. Το σχετικό άρθρο από το capital στη συνέχεια:

Το πιο πλούσιο 1% των Κινέζων κόντρα στο 1% των Αμερικανών 
businessweek
της Christina Larson

Μία νέα μελέτη του Κέντρου Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Perking ρίχνει λίγο περισσότερο "φως" στους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας. Το κορυφαίο 1% των πιο εύπορων κινεζικών νοικοκυριών ελέγχει περισσότερο από το 1/3 του συνολικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη της 26ης Ιουλίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου αυτού συνδέεται με το real estate. Σύμφωνα με τη με 2012, λέει η μελέτη, το real estate αντιπροσώπευε το 70% του συνολικού πλούτου που είχαν στα χέρια τους τα κινεζικά νοικοκυριά (το φτωχότερο 25% των νοικοκυριών, ελέγχει μόλις το 1% του συνολικκινεζικού πλούτου). Η τεράστια εξάρτηση από την ακίνητη περιουσία ως επενδυτικό όχημα, τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι προβληματική, δεδομένης της εντεινόμενης ανησυχίας για πιθανή φούσκα στα ακίνητα. Τον Ιούνιο, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 55% στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Στην νοτιοανατολική πόλη Hangzhou, οι τιμές των ακινήτων έκαναν βουτιά 1,7% τον ίδιο μήνα.

Αλλά τι γίνεται όταν το πιο πλούσιο 1% της Κίνας συγκρίνεται με αυτό των ΗΠΑ; Η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναλύει το εισόδημα, όχι τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, και το 2012, το πλουσιότερο 1% της Αμερικής "πήρε μαζί στο σπίτι" το 19,3% του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας. Ωστόσο τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% για το κορυφαίο 1%, ενώ αυξήθηκαν μόλις κατά 1% για το υπόλοιπο 99%.

Πρόσφατα, οι οικονομολόγοι Emmanuel Saez του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και Gabriel Zucman του London School of Economics εκτίμησαν την κατανομή του πλούτου των νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Υπολόγισαν «πόση ιδιοκτησία κατέχουν διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας με βάση το εισόδημα που δημιουργείται από αυτή την ιδιοκτησία». Διαπίστωσαν ότι το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών ελέγχει το 40% του πλούτου της χώρας, ενώ το κορυφαίο 0,1% ελέγχει περισσότερο από το ένα πέμπτο -που σημαίνει ότι και πάλι ο πλούτος στις ΗΠΑ είναι πιο συγκεντρωμένος από ό, τι στην Κίνα.

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Πηγή: http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2078933






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου