8 Οκτωβρίου 2014

Νομπέλ Χημείας στους ερευνητές του μικρόκοσμου

Με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπίων ένας γερμανός και δύο αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν, μεταξύ άλλων, ενώσεις πρωτεϊνών που συμβάλλουν σε ασθένειες όπως το Αλτσχαϊμερ ή το Πάρκινσον.
 
Στον Γερμανό Στέφαν Χελ και τους Αμερικανούς Έρικ Μπέτσιγκ και Ουίλιαμ Μέρνερ απονέμεται το φετινό βραβείο Νομπέλ Χημείας, ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας. Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης, με τη βοήθεια του οποίου ερευνητές μπορούν σήμερα να παρακολουθούν λεπτομερώς ζωντανά κύτταρα. Οι επιστήμονες θα μοιραστούν το Νομπέλ Χημείας, αλλά και το χρηματικό έπαθλο του βραβείου που ανέρχεται στα 880.000 ευρώ. 

Ο 51χρονος Γερμανός Στέφαν Χελ κατάφερε με τις ακτίνες λέιζερ του σούπερ μικροσκοπίου να μεγεθύνει μικροσκοπικά αντικείμενα και να τα μελετήσει. Παρόμοια τεχνική ανέπτυξαν και οι δύο Αμερικανοί Μπέτσινγκ και Μέρνερ. Ο Γερμανός επιστήμονας εργάζεται στο ινστιτούτο Μαξ Πλανκ βιοφυσικής χημείας στην πόλη του Γκέτινγκεν. Παράλληλα ερευνά στο Γερμανικό Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου στην Χαϊδελβέργη.

«Οι έρευνες των τριών επιστημόνων έκαναν δυνατή την μεγέθυνση μορίων σε πραγματικό χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής απονομής των βραβείων Νομπέλ Χημείας. «Τώρα μπορούμε να δούμε πως ενώνονται επιβλαβείς για την υγεία πρωτεΐνες. Επίσης έχουμε πλέον τη δυνατότητα να μελετήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές σε συνάψεις του εγκεφάλου, που λαμβάνουν χώρα την ώρα της μάθησης. Τα νέα μικροσκόπια δεν μας δείχνουν μόνο το που, αλλά και το πότε και το γιατί», δήλωσε ο Σβεν Λιντ.

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου