Μετά από μήνες στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι δύο πλευρές, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, έδωσαν τέλος στη διένεξη για το φυσικό αέριο με την υπογραφή συμφωνίας για τον εφοδιασμό του Κιέβου από τη Μόσχα.
Ουκρανία και Ρωσία έδωσαν τέλος στη διένεξη για το φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η συμφωνία επήλθε μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ. Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Αλεξάντερ Νόβακ (Ρωσία) και Γιούρι Προντάν (Ουκρανία), μαζί τον Eπίτροπο Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν σχετική συμφωνία. Επιπλέον, οι επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Gazprom και του ουκρανικού Naftogaz υπέγραψαν μία προσθήκη στη διμερή σύμβαση για την τροφοδοσία αερίου.
Η Ουκρανία θα καταβάλλει στο εξής 385 δολάρια ανά 1000 κ.μ. φυσικού αερίου και οφείλει να προπληρώνει σε μηνιαία βάση. Η τροφοδοσία της χώρας διασφαλίζεται μέχρι το Μάρτιο του 2015. «Μπορούμε να πούμε στους πολίτες της Ευρώπης σήμερα ότι η ασφαλής τροφοδοσία είναι εγγυημένη» δήλωσε ο Γκύντερ Έτινγκερ. «Δράσαμε έξυπνα σε συνθήκες που προσομοιάζουν με εμπόλεμες» σχολίασε ο γερμανός επίτροπος, παραπέμποντας στις μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τους προηγούμενους μήνες.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία που επετεύχθη θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, απονέμοντας τα εύσημα στον Γκύντερ Έτινγκερ για τη συμβολή του στις σχετικές συνομιλίες. Τη συμφωνία χαιρέτισαν με κοινή τους ανακοίνωση η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα αναλάβει δράση για την τήρησή της.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε διακόψει την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο τον περασμένο Ιούνιο. Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε ανησυχίες και στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι η σχετική διένεξη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.
Πηγή: Deutsche Welle 31.10.2014
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://dw.de/p/1Desz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου