7 Οκτωβρίου 2014

Κυπριακό: Οι τουρκικές προκλήσεις και τα διλήμματα Λευκωσίας - Αθήνας

Η απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με την οποία να δεσμεύει περιοχές στο νότιο τμήμα της Κύπρου από τις 20 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου, όπου σκοπεύει να στείλει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», απειλεί πλέον να οδηγήσει σε κατάρρευση ακόμη και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρεται και σε άρθρο σήμερα στο "Βήμα", θέτει σοβαρά διλήμματα τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα για τη στρατηγική που πρέπει από εδώ και στο εξής να ακολουθήσουν απέναντι στην Άγκυρα. Η Τουρκία εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη «να τραβήξει το σκοινί στα άκρα» και αυτό είναι εμφανές ότι απασχολεί τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες που είχαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη αποδεικνύουν ότι οι δύο πλευρές αναζητούν λύση στον «τουρκικό γρίφο».

Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας είναι ότι για πρώτη φορά μία τουρκική NAVTEX αφορά στο νότιο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα σε μία περιοχή που εκκινεί από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και εκτείνεται νοτίως στα οικόπεδα 1,2,3,9 της κυπριακής ΑΟΖ. Το βασικό πρόβλημα σε αυτή τη φάση εντοπίζεται στο οικόπεδο 9, όπου ήδη έχει πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο Saipem-10000 για λογαριασμό της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας ENI-Kogas. Η Τουρκία είχε ήδη στείλει πολεμικό σκάφος για να παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου. 

Αυτό για το οποίο πολλοί αναρωτιούνται είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή ενώ καταφθάνει στο νησί ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Νορβηγός Έσπεν Μπάρθ Άιντα και έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. 

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=638643 

Περισσότερη πληροφόρηση για το θέμα βρίσκουμε στον "Φιλελεύθερο". Στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο "Ζώνη 170 χιλιομέτρων νοτίως της Κύπρου δεσμεύουν οι Τούρκοι", η κυπριακή εφημερίδα μεταξύ άλλων αναφέρει:

Συγκεκριμένα, με την εσπευσμένη Οδηγία προς Ναυτιλλομένους που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής μέσω του «Ράδιο Αντάλια», «δεσμεύει» για σεισμογραφικές έρευνες μια ζώνη μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων και πλάτους μέχρι και 25 χιλιομέτρων, κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου, που καταλήγει δυτικά στον νοητό άξονα των βάσεων Ακρωτηρίου.

Η ζώνη που δεσμεύτηκε με το τουρκικό Navtex παρεμβαίνει στα τεμάχια 1,2,3,8, και σε μικρό μέρος του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, εκ των οποίων τα 2,3 και 9, έχουν ανατεθεί και βρίσκονται σε διαδικασίες ερευνών από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΚΟGAS.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο σημεία, η θαλάσσια ζώνη που «δέσμευσε» η Τουρκία για το «Μπαρμπαρός», τέμνει το βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής εντός του Τεμαχίου 9 που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις υπό εξέλιξη ερευνητικές δραστηριότητες της ΕΝΙ, όπως και το βορειοδυτικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής εντός των τεμαχίων 2 και 3 που δεσμεύτηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ίδιο σκοπό –είναι η περιοχή που θα γίνει η επόμενη γεώτρηση.

Επίσης, σε πολλά σημεία η ζώνη που δέσμευσε η Τουρκία, άπτεται της γραμμής των 14 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοια σημεία είναι το Κάβο Γκρέκο, τα Περβόλια Λάρνακας, το Ζύγι και το Ακρωτήρι.

Επίσης, είναι φανερό ότι από τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» θα επηρεαστούν άμεσα οι γεωτρητικές δραστηριότητες του Saipem 10000 στον Ονασαγόρα. Κι αυτό επειδή αν και η «δεσμευμένη» από την Τουρκία ζώνη απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα (10 ναυτικά μίλια) από το σημείο της γεώτρησης, καλύπτει όλη τη ζώνη πλεύσης των βοηθητικών πλοίων που πηγαινοέρχονται από το γεωτρύπανο στο Λιμάνι Λάρνακας.

Είναι προφανές ότι τα βοηθητικά πλοία θα πρέπει να αλλάζουν σημαντικά την πορεία τους, αφενός γιατί «ζητείται» ελεύθερη ζώνη 6 ναυτικών μιλίων γύρω από το «Μπαρμπαρός», αλλά ιδιαίτερα, λόγω και της αναμενόμενης παρουσίας πολεμικών τουρκικών σκαφών στην περιοχή.

Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε αμέσως «αντι-Navtex» με το οποίο χαρακτηρίζει το τουρκικό NAVTEX ως παράνομο και χωρίς ισχύ και καλεί τους ναυτιλλoμένους να ακολουθούν μόνο τα νόμιμα NAVTEX.

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/221894/zoni-170-chiliometron-notios-tis-kyprou-desmeyoun-oi-tourkoi






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες της Τουρκίας να υπονομεύσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της νήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή