9 Οκτωβρίου 2014

Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Πατρίκ Μοντιανό

Πόλεμος, αγάπη, κατοχή: θέματα που διαπερνούν τα έργα του γάλλου συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό, ο οποίος κέρδισε σήμερα το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ο 69χρονος Μοντιανό ξεδιπλώνει μεταξύ άλλων αναμνήσεις από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στο μεταπολεμικό Παρίσι. Για αυτήν την «πολύ ιδιαίτερη τέχνη να θυμάται» αποφάσισε η Σουηδική Ακαδημία να του απονείμει την ύψιστη των λογοτεχνικών τιμών.

«Προσπαθώ να διαρρήξω τον υμένα της λήθης στους ανθρώπους και τα πράγματα», είχε δηλώσει σε μία από τις λιγοστές του συνεντεύξεις προ ενός έτους ο συγγραφέας που αποφεύγει την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης. Το έργο του περιλαμβάνει 30 βιβλία – κυρίως μυθιστορήματα αλλά και νουβέλες και διηγήματα. 

Τα έργα του είναι συνήθως σύντομα και διακρίνονται για την απλή και εκλεπτυσμένη γλώσσα τους, δήλωσε επαινετικά η επιτροπή των βραβείων. Έχουν μεταφραστεί περισσότερο στα σουηδικά παρά στα αγγλικά, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Πέτερ Έγκλουντ. Πολλά έργα του μεταφράστηκαν και στα ελληνικά: Η μικρή Μπιζού (Πόλις, 2002), Στο café της χαμένης νιότης (Πόλις, 2008), Νυχτερινό ατύχημα (Πόλις, 2005), κλπ.

Ο Πατρίκ Μοντιανό γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1945 στην Μπουλόν Μπιγανκούρ, ακριβώς δίπλα στη γαλλική πρωτεύουσα. Είναι γιος ενός εβραίου εμπόρου και μίας φλαμανδής ηθοποιού, οι οποίοι είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία. Ο σημαντικός αυτός γάλλος συγγραφέας έχει βραβευθεί επανειλημμένα. Είναι ο πέμπτος γάλλος συγγραφέας που τιμάται με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η ύψιστη λογοτεχνική διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 900.000 ευρώ. 

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw.de)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου