8 Νοεμβρίου 2014

Οι ανακριβείς προβλέψεις για τον καιρό στο διαδίκτυο

Χωρίς καμιά αναφορά σε πηγή, γνωστό blog αναφερόμενο πρόσφατα στον χειμώνα που έρχεται, εντελώς ανεύθυνα έκανε λόγο για το «χειρότερο χειμώνα της δεκαετίας». Τα νέα αναπαρήχθησαν μετά μανίας, με τη μέθοδο copy-paste, σε πολλά άλλα μπλογκς και δίκτυα. Ήταν φυσικά μια απάτη, από αυτές που εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε συνηθίσει.

Συγκεκριμένα, κάποιες ιστοσελίδες στη σχετική με τον καιρό ανάρτησή τους έγραφαν: «Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη "απόψυξη" ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο».

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, φυσικός-μετεωρολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έψαξε (σύμφωνα με την Καθημερινή) στο Ιντερνετ και βρήκε ότι ο Γερμανός μετεωρολόγος στις 1/11/2014 είχε δηλώσει τα εντελώς αντίθετα για τον φετινό χειμώνα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Δεν άργησε μάλιστα να διαπιστώσει ότι η «είδηση» που κυκλοφορούσε παντού στο ελληνικό Ιντερνετ ήταν απλά πιστή αντιγραφή εκείνης που είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2013, με τίτλο «έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 100 ετών». Εκείνο το κείμενο έγραφε: «Ο Γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, δήλωσε, ότι ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο». Στο φετινό κείμενο άλλαξε απλώς η χρονιά, ενώ ο ψυχρότερος «των 100 τελευταίων ετών» έγινε «της τελευταίας δεκαετίας».

Αν και ο κ. Γιαννόπουλος, επιχείρησε με άρθρο του (σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή), να αποδομήσει την «είδηση» για τη συντέλεια του κόσμου και να καθησυχάσει το κοινό, το κακό είχε ήδη γίνει. Ως γνωστόν good news no news.

Φυσικά οι παντελώς ανακριβείς αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν αφορούν μόνο τον καιρό, αλλά και πλήθος από άλλα θέματα. Προσοχή λοιπόν...

Πηγή: Στοιχεία από την kathimerini.gr 09.11.2014
Το σχετικό άρθρο με τίτλο "Η «βαρυχειμωνιά» πάγωσε τη λογική" στο:
http://www.kathimerini.gr/791172/article/epikairothta/ellada/h-varyxeimwnia-pagwse-th-logikh

1 σχόλιο: