15 Νοεμβρίου 2014

Σε ρώσικα χέρια η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Η ιστορική ελληνική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έχει περάσει πλέον σε ρωσικά χέρια, καθώς η εταιρεία Strategic Initiatives Foods (ρώσικων συμφερόντων) απέκτησε από τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ποσοστό 23,77% της εταιρείας και ελέγχει πλέον το 91,54% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία υπεγράφη στις 12 Νοεμβρίου και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ο Συνεταιρισμός Ιωαννίνων θα παραμείνει μέτοχος στη Δωδώνη με ποσοστό 1% αλλά το βασικό είναι ότι με το τίμημα της πώλησης (περίπου 6 εκατ. ευρώ) θα αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.


Εκτός από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και τον βασικό της μέτοχο, την Strategic Initiatives η οποία αγόρασε αρχικά το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας την 1η Νοεμβρίου του 2012 καταβάλλοντας 20,851 εκατ. ευρώ, μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας με μικρότερα ποσοστά είναι η ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, η ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6% και η ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας με 0,55%.

Και δυο λόγια για την εταιρεία: Η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Μέσα στα χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά κατάφερε να αναδειχτεί σε μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Αποκλειστική δραστηριότητα της εταιρίας είναι η αγορά και η επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή Φέτας, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, κρέμα και βούτυρο), και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πρόβεια και αγελάδος, κεφαλοτύρι και γίδινο).

Η 
Δωδώνη προμηθεύεται γάλα από 6.000 παραγωγούς – κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 130 μόνιμους εργαζομένους, 240 εποχιακούς και 90 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου.

Πηγές: www.dodoni.eu, www.tovima.gr, www.fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου