3 Νοεμβρίου 2014

Ανατολική Ουκρανία: Προέδρους και Kοινοβούλια εξέλεξαν Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Μια μόλις εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησαν οι φιλοδυτικές δυνάμεις, οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία έστησαν χθες κάλπες για την εκλογή προέδρων και Κοινοβουλίων (κι όχι απλώς τοπικών αξιωματούχων),
σε μια προσπάθεια να «νομιμοποιήσουν» την de facto αυτονομία τους, να παγιώσουν τα κεκτημένα τους και να αποδεσμευτούν ακόμη περισσότερο από το Κίεβο.

ΗΠΑ και ΕΕ είχαν τονίσει βέβαια εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καθώς θεωρούν τη διαδικασία παράνομη.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ωστόσο δεν πτοήθηκαν και προχώρησαν κανονικά στη διαδικασία, εκλέγοντας μάλιστα πρόεδρο στο Ντονέτσκ τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό και ηγέτη των ανταρτών Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο.

Οσο για το επόμενα σχέδια του 38χρονου Ζαχαρτσένκο, στον οποίο τα έξιτ πολ έδιναν ποσοστό μεγαλύτερο του 81%, αυτός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι φιλοδοξία του είναι «να οικοδομήσει ένα νέο κράτος που θα γίνει νόμιμο μετά τις εκλογές και να ανακαταλάβει τα εδάφη που είναι σήμερα υπό ουκρανικό έλεγχο».

«Σήμερα, κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την οικοδόμηση της Δημοκρατίας μας. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με οποιονδήποτε είναι έτοιμος να συνομιλήσει μαζί μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρτσένκο, ρίχνοντας το γάντι στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του έσπευσε με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ να χαιρετίσει τις εκλογές ως «έγκυρες», ενώ αντιθέτως το Κίεβο είχε λίγο νωρίτερα διατάξει την έναρξη δικαστικής έρευνας για «ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στην Ανατολική Ουκρανία. Κινούμενη σε γραμμή Κιέβου και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποκήρυξε με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση τις εκλογές ως «παράνομες, νόθες και... εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία».


Φωτογραφία: από την καταμέτρηση των ψήφων στο Ντονέτσκ

Πηγή: ethnos.gr 03.11.2014
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64087542

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου