8 Δεκεμβρίου 2014

Με 155 «ναι» ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός

Με επίκεντρο την προεδρική εκλογή αλλά και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Βουλή επί του Προϋπολογισμού του 2015. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το βράδυ της Κυριακής ψήφισαν 290 βουλευτές εκ των οποίων 155 ψήφισαν «ναι», 134 «όχι» και ένας «παρών». 

Με φόντο την βασανιστική πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και τα σενάρια περί επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις (πρόωρων ή μη εκλογών), η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο».

Σημειώνεται ότι, μετά την πρωτοβουλία των «οκτώ» (πέντε ανεξάρτητων και τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ) που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή καθώς και τη διενέργεια εκλογών εντός του 2015, συνεχίζονται οι συζητήσεις στον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών (φθάνουν τους 24) και σε κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει έκαστος βουλευτής στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

Κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού η καθοριστική κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώθηκε με την μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μια πενταετία λιτότητας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε προγράμματα λιτότητας, όχι σε εσωτερική υποτίμηση. Ακόμα κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφιζαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάλι δεν θα σας έβγαιναν τα κουκιά για την εκλογή από αυτή τη Βουλή τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, κυρίως τους ανεξάρτητους. Όσοι τον απορρίπτουν, πώς θα ψηφίσουν αύριο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναρωτήθηκε. Απευθυνόμενος στο τέλος της ομιλίας του στους βουλευτές της συμπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν δεν λάβει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τις απαιτούμενες ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή 180, θα πρέπει αύριο να συνεργαστούν τα κόμματα για τον καθορισμό της ημερομηνίας βουλευτικών εκλογών.

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το «τελεσίγραφο» που απηύθυνε από του βήματος της Βουλής ότι εφόσον δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από 180 βουλευτές (όσοι απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας), τότε θα πρέπει αύριο κιόλας να συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «βάναυση προσβολή» των βουλευτών την αναφορά αυτή, λέγοντας ότι «μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης». «Όποιον δεν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον θεωρήσει εξωνημένο, πουλημένο», είπε με έμφαση για να προσθέσει: «Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια». Και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές κατάλαβαν τι εκπροσωπείτε και δεν θα δεχθούν να εκβιάζεται η ελεύθερη γνώμη τους και να τρομοκρατούνται».

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου