2 Δεκεμβρίου 2014

Η Ευρώπη γερνάει και συρρίκνωνεται

Η Ευρώπη γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου και χρειάζεται τους μετανάστες που κάποιοι θα ήθελαν να διώξουν. 

Στη φωτογραφία αριστερά: Εικόνα ηλικιωμένων πολιτών μπροστά σε κάποια ακτή. Θα μπορούσε να απεικονίσει το μέλλον της Ευρώπης. 

Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει βαθιές αλλαγές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, οδηγώντας παραδείγματος χάρη στη συρρίκνωση του πληθυσμού της Γερμανίας και στην αύξηση των πληθυσμών της Βρετανίας και της Γαλλίας. 

Ειδικοί του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τονίζουν ότι, μεσομακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό καταρτισμένων μεταναστών προκειμένου να αποφύγει τον οικονομικό μαρασμό.

«Αν κλείσει κανείς την πόρτα στη μετανάστευση, θα πληρώσει το οικονομικό τίμημα», είπε ο ειδικός του ΟΟΣΑ Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν. «Για την ώρα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται εδώ, συνταιριάζοντας τις δεξιότητές τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μακροπρόθεσμα όμως το θέμα δεν θα είναι μόνο οι δεξιότητες, θα είναι και οι αριθμοί».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat η Γερμανία, η Ισπανία και η Πολωνία θα δουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται. Ειδικότερα για τη Γερμανία οι κάτοικοί της θα μειωθούν από 82 εκατομμύρια σε 74,7 το 2050, ενώ η μέση ηλικία τους στο μέσον του αιώνα θα αυξηθεί στα 50 χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε «σοβαρούς περιορισμούς στην προσφορά εργασίας», όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Αντίθετα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία έχουν υγιέστερες δημογραφικές καμπύλες. Από τις χώρες που σήμερα συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2050 η Βρετανία προβλέπεται να είναι η πιο πολυπληθής, με πληθυσμό 77,2 εκατομμυρίων, ενώ η Γαλλία θα έχει φθάσει τη Γερμανία με 74,3 εκατομμύρια κατοίκους.

Σε συνθήκες σοβαρής δημογραφικής κρίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της γεννητικότητας. Είναι όμως επίσης σημαντικό να αυξηθούν οι απασχολούμενοι, μέσω της μετανάστευσης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων, θα απαιτηθούν μη ρεαλιστικά άλματα στην παραγωγικότητα προκειμένου να διατηρήσει η Ευρώπη το βιοτικό της επίπεδο.


Πηγή: www.kathimerini.gr 02.12.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου