2 Δεκεμβρίου 2014

Δ. Τριχόπουλος: Ήταν ένας «σοφός Άνθρωπος»

«Eνας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, με έργο παγκόσμιας αναγνώρισης. Eνας σοφός Aνθρωπος». Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο υπηρέτησε από το 1972 όταν εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, συμπυκνώνει το έργο και την προσωπικότητα του Δημήτρη Τριχόπουλου, ο οποίος απεβίωσε χθες από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. 
Ένα μικρό απόσπασμα από συνέντευξή του, με τίτλο "Δ. Τριχόπουλος: Ο λαϊκισμός είναι το μέγιστο πρόβλημα της χώρας", στην Καθημερινή της Κυριακής 14.9.2014, στη συνέχεια: 

Δεν έχετε ασχοληθεί με την πολιτική ή, έστω, με τη διοίκηση ενός πανεπιστημίου. Γιατί;

– Αφιερώθηκα στη δουλειά μου, τη διδασκαλία και το ερευνητικό έργο. Πίστευα ότι σε αυτά είμαι καλός, με αυτά μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Γνωρίζω καλά τη δουλειά μου και θέλω να είμαι καλός στα καθήκοντά μου. Δεν μ’ αρέσει η πολυδιάσπαση των ανθρώπων. Είμαι πολύ επιφυλακτικός με αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δυνατοί επιστήμονες και καλοί διοικούντες. Αλλωστε, πιστεύω ότι εάν εγκαταλείψεις την επιστήμη σου, σταδιακά σε εγκαταλείπει και εκείνη. Από την άλλη, δεν ξέρω κι αν θα με ψήφιζε κάποιος.

Δεν είχατε φιλοδοξίες;

– Βεβαίως. Αλλά η φιλοδοξία μου ήταν να βελτιώνομαι στην επιστήμη μου και όχι τα αξιώματα και οι πολιτικές θέσεις εξουσίας. Τους ανθρώπους που έχουν πάθη τους αγαπώ, τους νοιάζομαι. Θέλω να έχουν πάθη οι άνθρωποι. Ομως, δεν συμφωνώ με την κομματικοποίηση σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της ζωής, την οποία πολλοί έχουν σαν όχημα ανόδου. Γενικά με ενοχλεί η αρρώστια της φιλοδοξίας.

– Ποιο εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα;

– Ο λαϊκισμός. Οταν η λαϊκίστικη έκφραση αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική ζωή, αυτό συνιστά πρόβλημα για τη χώρα. Θεμιτό είναι, όπως οι επιστήμονες, έτσι και οι πολιτικοί να επιθυμούν την αναγνώριση. Συχνά, όμως, παρασύρονται, λησμονούν το βάρος της αποστολής τους και επιδίδονται σε μικροπολιτικές λαϊκίστικες πρακτικές. Ο πολιτικός, όπως και ο επιστήμονας, είναι ταγμένοι να προσφέρουν στην κοινωνία, χωρίς να προτάσσουν ιδιοτελή συμφέροντα ατόμων ή ομάδων. Αυτό θέλει αγώνα και αντίσταση. Ο λαϊκισμός είναι ένα μειονέκτημα της δημοκρατίας».

Η σκέψη του κάνει μια παύση και συνεχίζει γελώντας: «Τι να κάνουμε! Η δημοκρατία, όπως και η ζωή, είναι όμορφη, αλλά έχει και προβλήματα!». 

Ο Δημήτρης Τριχόπουλους γεννήθηκε στο Βόλο το 1938. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε σήμερα στις 3 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

Πηγή: www.kathimerini.gr 
Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Τριχόπουλου στον Απόστολο Λακασά στο:
http://www.kathimerini.gr/783774/article/proswpa/geyma-me-thn-k/d-trixopoylos-o-laikismos-einai-to-megisto-provlhma-ths-xwras
Εικονογράφηση: Tιτίνα Χαλματζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου