4 Δεκεμβρίου 2014

Υψηλός ο δείκτης διαφθοράς στην Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει την κατάταξή της την τελευταία διετία, παραμένει στις χώρες με υψηλό δείκτη διαφθοράς, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014. 

Βάσει της έκθεσης που αφορά την αξιολόγηση 175 χωρών, σε κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση και βαθμολογείται με 43 στα 100 όσον αφορά τον δείκτη διαφθοράς.

Οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ οι πιο αδιάφθορες η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69η θέση μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη. 




Παγκοσμίως, η Διεθνής Διαφάνεια διαπιστώνει επιδείνωση του φαινομένου και ζητεί από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθεια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η διαφθορά παρουσιάζει αύξηση στις αναδυόμενες οικονομίες με την Κίνα να καταλαμβάνει την 100ή θέση. Αντίστοιχα, στην Τουρκία που κατετάγη 64η χάνοντας πέντε βαθμούς στον δείκτη διαφθοράς, η Διεθνής Διαφάνεια διαπιστώνει ότι «η γενική αντίληψη της διαφθοράς αυξήθηκε σημαντικά» κυρίως λόγω «μιας σειράς ερευνών και απαγγελιών κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος προσώπων στην κυβέρνηση».

Η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραμένουν σημαντικό πρόβλημα και για τις χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). «Δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα για πετρελαϊκό κολοσσό που χρησιμοποιεί κρυφές εταιρείες για να δωροδοκήσει πολιτικούς στη Βραζιλία (43 βαθμοί), για στελέχη στην Ινδία (38) που διατηρούν λογαριασμούς στον Μαυρίκιο (54), καθώς και για Ρώσους (27) που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο (63)», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί η διαφθορά και καθορίζει τον δείκτη της συλλέγοντας απόψεις εμπειρογνωμόνων και οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης κ.ά.

Πηγή: www.kathimerini.gr 04.12.2014
http://www.kathimerini.gr/794313/article/epikairothta/ellada/yyhlos-o-deikths-diaf8oras



Σχετικά προϊόντα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου