5 Δεκεμβρίου 2014

Σαμαράς: Προκαλεί το Βρετανικό μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε σήμερα σε μια πρωτοφανή κίνηση, δανείζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, όπου θα εκτίθεται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Πρόκειται για ένα ακέφαλο άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού, που είχε αφαιρέσει τον 19ο αιώνα ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Η απόφαση αυτή του Βρετανικού Μουσείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς στη δήλωση-παρέμβασή του αναφέρει:

«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη.
Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει.
Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη.
Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!». 


Πηγή: www.ethnos.gr 

1 σχόλιο:

  1. Προκλητικός ο διευθυντής του Βρετανικού μουσείου, Νέιλ Μακ Γκρέγκορ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC:
    «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη που ένα από τα μάρμαρα θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» «Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα χαρούν που ένα νέο πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα σπουδαία δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων». Πηγή: tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή